Priorat de Font-rúbia

Mare de Déu del Coll / Font-rubí / Fontis Rubea

Mare de Déu del Coll

L’església de la Mare de Déu del Coll és esmentada el 1098 per primer cop amb motiu de la seva donació al monestir de Sant Cugat amb la finalitat d'establir en aquest indret un priorat depenent d’aquell monestir. Sant Cugat el va dotar amb possessions que el monestir tenia pels voltants.

La qualitat de monestir va tenir continuïtat fins els segles XV i XVI, quan va quedar-se sense comunitat i es va secularitzar. El priorat va restaurar-se al segle XVII i es va mantenir amb molt poca activitat fins el segle XIX, quan va patir els infortunis pròpis de l’època, amb una exclaustració temporal durant el Trienni Liberal i la supressió definitiva el 1835. Va passar a mans particulars tot i mantenir un espai de culte. Es va recuperar el santuari de la Mare de Déu del Coll i, ja al segle XX, es van fer obres de condicionament de l’indret, però el 1936 va resultar saquejat i incendiat. Es va tornar a recuperar el culte el 1948, en condició de parròquia.

Goigs de la Mare de Déu del Coll
Museu Marès, Barcelona