Mercedaris

Convent de la Mercè / Santa Caterina
< anterior Inici Catalunya Baix Ebre Tortosa següent >

Baix Ebre

La casa dels mercedaris s'establí a Tortosa poc després del 1244. El 1250 es traslladaren a la nova casa situada fora murs, propera al convent de Sant Francesc. El 1446 hom acordà el trasllat del convent des d'aquella ubicació fins el carrer de Gènova (ara carrer de la Mercè) possiblement propietat dels hospitalers, restant l'edifici anterior afectat per les obres de fortificació de la porta de Sant Francesc. L'església del nou convent es va haver de refer el 1628.

La Mercè / Reparació
Actual església de la Reparació

Amb el segle XIX van arribar els infortunis; el 1808 els mercedaris foren expulsats i el convent transformat en polvorí. Hi van retornar i la comunitat encara va subsistir fins el 1835, data en què es va dissoldre de manera definitiva i el lloc va passar a tenir diverses utilitats: oficines públiques, magatzem de sal, escola i caserna; l’església es va transformar en teatre. Degut al seu precari estat de conservació, es va enderrocar el 1897 i al mateix lloc es bastí el nou temple de la Reparació, consagrat el 1903.

Interior de l'església de la Reparació a començament del segle XX
Segons una fotografia de Ramon Borrell (s.d.)