Convent de la Trinitat de Tortosa

Sant Blai / Trinitaris de Tortosa

(Tortosa, Baix Ebre)

Trinitaris de Tortosa

Les notícies de l’arribada dels trinitaris a Tortosa són ben escasses, el 1213 s'esmenta un permís episcopal lliurat a aquest orde per bastir una capella al barri de Remolins, això fa pensar que a començament d'aquell segle ja s'hi haurien establert. Al costat d’aquesta capella es va bastir un hospital que també dirigien i on vivien en comunitat. Des d’aquí, entre els segles XIV i XV, es va fundar el convent de la Fontcalda (Gandesa).

Detall de Vista de Tortosa (A. Wyngaerde, 1563)

Durant el segle XIV es van portar a terme obres de millora de la casa, però a la primera meitat del segle XVI la seva situació havia empitjorat, a més estava situada en un indret que sovint es veia afectat per les avingudes de l’Ebre. Van ocupar el mateix lloc fins que el 1574 es van traslladar al Raval de la Creu (Ferreries), el convent de Remolins va caure en ruïna, però a començament del segle XVII fou ocupat per les monges hospitaleres de Santa Maria de la Ràpita.

El nou establiment trinitari va patir els efectes de la guerra dels Segadors (1642) convertint-se en fortí, la guerra de Successió va comportar l'incendi i destrucció total. A mitjan segle XVIII es tornaren a traslladar, ara al carrer de Sant Blai, fins al 1835. Amb la desamortització el convent fou enderrocat i el seu solar es va destinar a bastir nous habitatges. Es va conservar l'església, ara parròquia de Sant Blai.

Església de Sant Blai