Priorat de Santa Maria de Jonqueres

Santa Magdalena de Maià / Sanctae Mariae de Junqueriis

(Maià de Montcal, Garrotxa)

Santa Maria de Jonqueres
(Santa Magdalena de Maià)

Petit priorat cistercenc depenent de Santa Maria de Vallbona (Rosselló).

Tot i que el lloc de Jonqueres és documentat el 978, no és fins el 1229 que es troba esmentada l’església de Santa Maria de Jonqueres. Hom desconeix l’origen del priorat establert en aquest lloc, però depenia del monestir cistercenc de Santa Maria de Vallbona, al Rosselló. Aquest establiment figura el 1279 com “priorat de Jonqueres” i el 1377 s'esmenta el nom del seu prior, Honorat de Sala.

En 1443 hi consten dos altars, el de Santa Maria i el de Santa Magdalena, que més endavant seria l’advocació usual i per la que ara es coneix l’església: Santa Magdalena de Maià. Al segle XV, a causa de la guerra Civil Catalana, l’església fou fortificada, quan possiblement ja s’havia secularitzat, tot i que hom troba el títol de prior de Jonqueres fins el 1691.

L’església de Santa Magdalena és un edifici d'una sola nau amb absis. El més remarcable potser sigui la finestra de la façana principal amb columnetes laterals, capitells i arquivoltes decorades. Hi ha una porta tapiada que devia comunicar amb les dependències monàstiques i potser un claustre o galilea ara desapareguts. Sembla que l'edifici es va començar cap el segle XI, la finestra és de finals del XII o inicis del XIII.

Imatge de la Mare de Déu