Priorat de Sant Corneli del Mont

Priorat de Sant Corneli i Santa Magdalena del Mont / Sancti Corneli de Monte

(la Vall d'en Bas, Garrotxa)

Sant Corneli del Mont
Ara santuari de Santa Magdalena del Mont

El priorat de Sant Corneli i Santa Magdalena del Mont, ara més conegut amb aquesta darrera advocació, fou fundat des de la canònica aquisgranesa de Santa Maria de Besalú (Garrotxa). La primera notícia de Sant Corneli data del 998 i és en una butlla del papa Gregori V, pel que cal situar la seva fundació entre el 977 (data de fundació de la casa de Besalú) i 998. El lloc fou afavorit amb diverses donacions entre les que destaquen la de Bernat Tallaferro (1000) i les dels vescomtes de Bas, que el protegiren.

Santa Magdalena del Mont
Goigs de Santa Magdalena del Mont
Mémonum - Montpeller
Gregori V
El papa Gregori V, signant de la butlla de l'any 998
Il·lustració del Liber Chronicarum (1493)
Biblioteca de Catalunya

Aquesta comunitat ve documentada els anys següents i de manera abundant. Al final del segle XV el priorat degué entrar en decadència i fou abandonat a finals del segle següent. Els seus béns continuaren administrats per la casa mare de Besalú. En l'actualitat es conserva l'església que té un refugi annex.

Santa Magdalena del Mont (1925)
Santa Magdalena del Mont (c1880-1905)