Monestirs de
Catalunya

Caputxins

Convent de Sant Antoni de Girona
< anterior Inici Catalunya Gironès Girona següent >
castellano
cercador contacte facebook

Gironès

Els caputxins van tenir el seu primer establiment a la ciutat de Girona a les Ermites, després de establir-se temporalment al Mercadal (el convent del Corpus Christi), van retornar al lloc original. A causa de la Guerra de Successió i de la seva situació estratègica, el lloc de les Ermites fou convertit en fortí, mentre la comunitat passava a refugiar-se en una casa de la ciutat (1707). Després d’un intent de construir un nou convent a la Torre Gironella, que no va prosperar per manca d’autorització amb motius defensius, els fou cedida la casa dels marquesos de Cartellà, al carrer de la Força, on es van traslladar el 1733. Encara van intentar un nou trasllat fora de la ciutat i finalment van començar la construcció del nou convent a la casa dels Cartellà, obra complexa a causa de la seva situació en un lloc amb desnivells.

Sant Antoni de Girona
Sant Antoni de Girona

Sant Antoni de Girona
Sant Antoni de Girona
Sant Antoni de Girona
Sant Antoni de Girona

El 1791 el convent va donar refugi a frares francesos que fugien dels efectes de la Revolució al seu país. Poc més endavant, durant la Guerra del Francès, la casa va patir els seus efectes, sobretot a l’església. Durant el Trienni Liberal (1820-23) el convent fou suprimit i el 1835 exclaustrat a causa de la desamortització. El 1841 esdevingué el primer institut de batxillerat. Després fou destinat, i encara ho és, Museu d’Història i l’Arxiu Municipal.

Sant Antoni de Girona
Sant Antoni de Girona

Sant Antoni de Girona
Sant Antoni de Girona

Bibliografia:
- BARRAQUER Y ROVIRALTA, Cayetano. Las casas de religiosos en Cataluña durante el primer tercio del siglo XIX. Barcelona: Imp. Fco. J. Altés, 1906
- BASILI DE RUBÍ. El convento de San Antonio (1732-1835). Girona: Anales del Instituto de Estudios Gerundenses, 1967
- BASILI DE RUBÍ. Un segle de vida caputxina a Catalunya. 1564-1664. Barcelona: Caputxins de Sarrià, 1977
 

Situació:

El convent és proper a la catedral

Baldiri B. - Maig de 2006 / Actualitzat desembre de 2011