Monestirs de
Catalunya

Caputxins

Convent del Corpus Christi de Girona
< anterior Inici Catalunya Gironès Girona següent >
castellano
cercador contacte facebook

Gironès

Els caputxins estaven ja establerts a la ciutat de Girona des de l’any 1581 (les Ermites), poc després van haver d’amplar aquell convent però malgrat això, els caputxins consideraven que el lloc no era adient per a portar endavant la seva tasca pastoral, sobretot per l’allunyament de la ciutat i per la manca d’aigua. És per això que van començar a fer gestions i cercar un altre indret a la mateixa ciutat on establir-se, finalment en el capítol de 1623 es va acordar aixecar un nou establiment al Mercadal, al costat de l’hospital de Santa Caterina. La primera pedra fou posada el 1624 i el lloc fou dedicat al Corpus Christi.

Corpus Christi de Girona
El convent de les Ermites (1) i el de Corpus Christi, al Mercadal (2)
Carte manuscrite des environs de Gironne avec le plan de la ville (segle XVII)
Bibliothèque Nationale de France


Per la construcció del nou convent es van utilitzar materials procedents de les Ermites, que van desmuntar parcialment. El nou convent fou inaugurat el 1628, traslladant el Santíssim d’un lloc a l’altre. Però a causa de la devoció a la Mare de Déu de Gràcia que es venerava al convent primitiu, no es va abandonar del tot i els caputxins hi mantingueren una reduïda comunitat, quedant com a depenent del Corpus Christi, però a partir del 1634 com entitat jurídicament independent tot i que a causa de les seves limitacions físiques, molt reduït.

El 1650 la ciutat de Girona va patir un greu episodi de pesta i el convent del Corpus Christi es va veure afectat profundament per aquell fet. Finalment fou clausurat amb la intenció de traslladar-se a les Ermites, però el setge de la ciutat va precipitar els esdeveniments i el lloc va quedar en ruïnes l’any 1653. La comunitat va retornar a les Ermites.

Corpus Christi de Girona
El convent de Corpus Christi a
Plan de la ville de Gironne et du campement de l'armée... (1653)
Bibliothèque Nationale de France


Bibliografia:
- BARRAQUER Y ROVIRALTA, Cayetano. Las casas de religiosos en Cataluña durante el primer tercio del siglo XIX. Barcelona: Imp. Fco. J. Altés, 1906
- BASILI DE RUBÍ. Un segle de vida caputxina a Catalunya. 1564-1664. Barcelona: Caputxins de Sarrià, 1977

 

Situació:

El convent es trobava al Mercadal, prop de l'hospital de Santa Caterina i del camí de Barcelona

 
Baldiri B. - Maig de 2006 / Actualitzat desembre de 2011