Sant Froilà, bisbe i fundador
< índex castellano >

Nascut a Lugo cap el 832, la seva biografia fou recollida a la Bíblia de Juan i Vimara, de l’any 920, que es conserva a la catedral de Lleó. Es va retirar a una cova del Bierzo per practicar l’eremitisme on més endavant se li va unir un seguidor, Atilà. Aviat es van rodejar de més seguidors, el que els va permetre fundar un primer cenobi que hom coneix com monestir de Veseo. Més endavant van fundar encara dos monestirs més, el de San Salvador de Tábara i el de Moreruela de Tábara, amb el recolzament d’Alfons III d’Astúries (866-910), impulsor del repoblament d’aquestes terres. L’any 900, Froilà fou elegit bisbe de Lleó mentre que el seu company Atilà va esdevenir en la mateixa data bisbe de Zamora. Va morir a Lleó l’any 905 on fou enterrat i ara és venerat.

Té relació amb:
- San Salvador de Tábara