Comanda de Vallejo

San Lorenzo de Vallejo de Mena / San Llorente

(Valle de Mena, Burgos)

Comanda de Vallejo
San Lorenzo de Vallejo de Mena

L'església de San Lorenzo de Vallejo de Mena és una notable construcció romànica, centre d'una comanda hospitalera, amb diverses possessions que s'estenien per aquest territori. Hom coneix que la capella fou donada a l'orde de l'Hospital per Enderquina de Mena, que segurament va morir l'any 1188. També es coneixen algunes possessions que tenia aquesta casa, com ara l'església de San Pantaleón de Losa, on mantenia una casa prioral a la seva disposició. L'església és de nau única, disposa de tres portes decorades, destaca pel seu absis envoltat per feixos de columnes, que separen els finestrals. Es complementa amb una decoració de capitells i mènsules. L'interior té una notable sèrie de capitells, de factura diversa.

Comanda de Vallejo
Comanda de Vallejo