Monestir de San Salvador de Leyre

Leire / S Salvator Legerensis

(Esa / Yesa, Navarra)

Monestir de Leyre
Monestir de Leyre
La cripta

Tot i que la tradició esmenta que el monestir de Leyre ja existia abans de la invasió sarraïna, no es troba la primera referència a aquesta casa fins al 848, una carta de San Eulogio de Córdoba l'esmenta, amb tot, és possible que el monestir tingui precedents eremítics. A mitjan segle IX Leyre va obtenir dels reis navarresos les restes de les santes Nunilo i Alodia, que van donar prestigi al lloc, les relíquies foren conservades fins a la desamortització.

Monestir de Leyre
Monestir de Leyre

Leyre va estar vinculat a la monarquia navarresa i va ser beneficiari de nombroses donacions dels monarques en el decurs dels anys, el que demostra la seva rellevància, més encara si tenim en compte que alguns d'ells s'hi van fer enterrar. En aquest sentit, fins i tot el monestir va esdevenir durant un temps cort reial, quan la monarquia navarresa s'hi va refugiar a causa de la situació bèl·lica amb l'islam. D’altra banda, Leyre també va gaudir d’una especial vinculació amb el bisbat de Pamplona, el 924, Abd al-Rahman III va destruir aquella ciutat, donant més protagonisme al monestir, la figura d'abat de Leyre i de bisbe de Pamplona coincidien en les mateixes persones.

Garcia Sanxes III el de Nájera va impulsar la construcció d'una nova església, que fou consagrada el 1057, quan el seu promotor ja havia mort. Posteriorment, l'església seria consagrada un altre cop, el 1098. D'aquell edifici només en resta la capçalera, ja que les naus foren reconstruïdes més endavant. En aquesta època el monestir va gaudir del període de major prosperitat, al segle XII, fins a un total de 72 priorats depenien de Leyre. Més endavant va canviar la situació i van començar els problemes, el 1100, el papa Pasqual II va decretar en una butlla que Leyre quedava sota la jurisdicció del bisbe de Pamplona, perdent així la seva valuosa independència, dictamen que es repetiria en diverses butlles emeses posteriorment, confirmant sempre aquesta dependència.

Monestir de Leyre
Monestir de Leyre
La Porta Speciosa
Monestir de Leyre
Monestir de Leyre
La Porta Speciosa

La nova situació no fou acceptada de bon grat per la comunitat de Leyre i els plets foren continus i esgotadors. Per defensar els seus interessos, els monjos de Leyre no van dubtar a confeccionar documentació falsa, però finalment van haver d'admetre les noves circumstàncies. El monestir va quedar debilitat, durant la primera meitat del segle XIII, la comunitat constava de, només, tretze monjos, anteriorment n'havia arribat a reunir vuitanta. La seva situació es va encara agreujar més amb la intervenció del Cister. El papa Gregori IX va enviar uns visitadors al monestir, però aquests van introduir una comunitat cistercenca, alhora que els benedictins foren expulsats. Des del 1269 va passar a dependre del monestir de La Oliva i van començar els processos i enfrontaments de tota mena entre cistercencs i benedictins, les diferències no van acabar fins molt més tard, el 1306, amb el monestir extremament debilitat.

L'església es va refer en aquesta època. La vida del monestir va continuar, però malgrat les obres que es van engegar entre el 1562 i 1640 per fer un nou monestir, la casa mai va retornar a l'antiga vitalitat. Com els altres centres monàstics del territori, es va veure afectat per la guerra del Francès (1809), els monjos van abandonar el lloc en aquell moment i altre cop entre el 1820-12, durant el Trienni Liberal. La desamortització va fer que el 1836 els monjos es veiessin una altra vegada fora del monestir i les finques es posessin a la venda. Aquesta expulsió s'allargaria més d'un segle, fins que una nova comunitat procedent de Silos va tornar a ocupar el monestir a partir de 1954.

Monestir de Leyre
Monestir de Leyre
La Porta Speciosa

Filiació de Leyre

L'edifici més interessant del conjunt monàstic és la seva església de la qual destaca la capçalera romànica, llisa. La cripta és una construcció molt característica, amb diverses naus separades per poderoses columnes. La nau de l'església és gòtica, cistercenca. La portada, coneguda com a Porta Speciosa, és una obra del segle XII, amb escultures rellevants.

Monestir de Leyre
Monestir de Leyre