Priorat de Saint-Sauveur de Castelsarrasin

Prieuré Saint-Sauveur de Castelsarrasin / Castrum Cerrucium

(Los Sarrasins / Castelsarrasin, Tarn i Garona)

Saint-Sauveur de Castelsarrasin

El primer esment de Saint-Sauveur de Castelsarrasin es troba en la donació d'aquesta església efectuada l'any 961 pel comte Ramon I de Roerga a favor de l'abadia de Moissac (Tarn i Garona), malgrat això, tradicionalment s'ha considerat una fundació molt anterior. D'altra banda, hom pensa que la donació testamentària podria tractar-se d'una restitució. Moissac hauria perdut els drets, ja que el 1155, és el bisbe de Tolosa qui li torna a lliurar Saint-Sauveur.

L'abadia de Moissac hi va fundar un priorat, on consta una comunitat estable en el segle XIII, a mitjans d'aquell segle es va emprendre la reconstrucció de l'església a iniciativa del seu prior, Bertrand de Montaigut, que el 1260 va prendre el càrrec d'abat de Moissac. El 1271 l'obra ja estaria acabada i va començar la construcció de les dependències priorals pertinents. Per efecte de la guerra dels Cent Anys, entre els segles XIV i XV, va passar per una època de decadència, el 1431, una butlla papal l'unia a Cluny.

Malgrat que es van fer obres de manteniment, en els segles XVII i XVIII, la casa patia deficiències pel que fa a la conservació de les construccions, el 1625 els monjos van abandonar les dependències del priorat, que finalment cauria en ruïna i es va enderrocar. Arran de la Revolució l'església fou saquejada i transformada en temple de la Raó, fins que el 1795 es va poder recuperar el culte. Durant el segle XIX es va restaurar i renovar bona part de l'església, donant-li la fisonomia actual.

Imatge publicada a Castelsarrasin (Castrum Cerrucium), 1865