Priorat de Saint-Jean de Catus

Prieuré Saint-Jean de Catus / Catusium

(Catus / Catús, Òlt)

Priorat de Catus
Priorat de Catus

Aquest priorat de Catus era una de les nombroses possessions que l'abadia piemontesa de San Michele della Chiusa tenia en terres occitanes, de fet, aquella abadia tenia arrels en aquestes terres i en la seva creació hi van intervenir personatges d'aquest origen: el primer abat fou Advert, i també hi hauria participat el papa Silvestre II (Gerbert d'Orlhac, † 1003).

Priorat de Catus
Priorat de Catus

El priorat hauria estat fundat a la segona meitat del segle XI, però no és fins al 1095 que es troba documentat. Va tenir una ràpida expansió i figura esmentat com una de les possessions de la Chiusa en una butlla d'Innocenci III. Durant el segle XIII gaudiria de l'època de màxim desenvolupament, però, a causa de la guerra dels Cent Anys, en el segle XIV va arribar a quedar despoblat, més endavant es va tornar a habitar i es van poder reconstruir parcialment les parts perdudes, a finals del segle XV, Antoine de Luzech, prior comendatari i després bisbe de Caors, participaria en la reconstrucció.

Durant el segle XVII la casa tornava a patir dificultats, l'església va haver d'assumir les funcions de la parròquia adjacent de Saint-Astier. El 1774 es va desvincular de la Clusa, també en decadència, però va mantenir el títol de priorat fins a la Revolució, quan el lloc es va posar a la venda. L'església recuperaria el culte com a parròquia, més endavant es protegiria, especialment l'església i la sala capitular, la resta de dependències es van perdre o van quedar molt desfigurades. Durant el segle XX es va anar restaurant i recuperant.

Priorat de Catus
Priorat de Catus