Priorat de Saint-Pierre de Varen
< anterior Inici França Occitània Tarn i Garona

Tarn i Garona

Història

El priorat benedictí de Saint Pierre de Varen (Varenh) fou fundat al segle X (s’esmenta per primer cop el 972) des de l’abadia d’Orlhac (Aurillac, Cantal, Alvèrnia).

A tocar de l’església monàstica, dedicada a sant Pere, n’hi havia una segona, la de Saint-Serge, on es conservaven
i veneraven les relíquies del sant titular. Amb la Guerra dels Cent Anys es va clausurar la porta principal de l’església, per motius de defensa i es va eliminar l’absis. Potser fou llavors que es va perdre el claustre, reemplaçat per uns arcbotants molt aparents que suporten les murs de l’església.

Varen
L’església de Varen

Varen

Varen
Interior de l'església

L'any 1553 el centre monàstic fou secularitzat i va passar a ocupar-lo una comunitat de dotze canonges. Varen era el centre d’un deganat amb la residència del titular, comendatari. El lloc va patir l’assalt dels hugonots durant les Guerres de Religió (1573 i 1581).

El 1793, amb la Revolució, l’antic priorat fou venut.

Varen
Capitell

Varen

Els edificis

Del priorat en resta la seva església de finals del segle XI, amb algunes modificacions. És de tres naus, sense transsepte ni absis central, que s’ha perdut.
A l'nterior es conserva una sèrie de capitells, a més d’una pica antiga, del segle VIII.

El palau fortificat es va afegir al segle XVI com a seu del deganat.