Franciscans
Franciscans observants

Convent de Sant Francesc de Montblanc
< anterior Inici Catalunya Conca de Barberà Montblanc següent >

Conca de Barberà

Fundat el 1238 a la sortida de Montblanc, fora muralla, a partir d'una donació testamentària de Berenguer d'Aguda. Una primitiva església es devia aixecar amb certa rapidesa, tot i que l'edifici actual es va bastir a cavall dels segles XIII i XIV.

El 1821 la comunitat fou exclaustrada i l’any següent els monjos foren empresonats a Mallorca i el convent incendiat. El lloc va quedar només amb els murs en peu, i en aquell moment es va perdre bona part del claustre. La comunitat va poder retornar però el 1835 fou abandonat definitivament i la casa va passar a mans de l’Ajuntament, que l'utilitzà de presó i escola. Més endavant va passar a mans particulars i s'hi va instal·lar una destil·leria. A mitjans del segle XX va quedar abandonat fins que el 1987 la Generalitat es va fer càrrec de l’església gòtica, única resta del convent. El 2011 fou declarat monument històric. Es tracta d’un edifici gòtic de nau única i amb absis poligonal.

Ela franciscans van retornar el 1897 a Montblanc, passant a ocupar l'abandonat convent de la Mercè.

Sant Francesc de Montblanc