Sant Marcial o Marçal de Llemotges
< índex castellano >

Sant Marcial fou el primer bisbe de la diòcesi de Llemotges, segons la tradició hauria arribat a aquesta ciutat a mitjan del segle III o més probablement a començament del IV des de Roma, enviat pel papa per evangelitzar aquestes terres formant part d’un grup de set personatges encarregats de cristianitzar la Gàl·lia (Gacià, Tròfim, Sadurní, Pau, Dionís i Austremoni, a més de Marcial) que es van distribuir pel territori. Una altra tradició el fa natural de Palestina i contemporani de Crist, fins i tot hom el situa com a testimoni presencial en alguns episodis evangèlics, com ara la Multiplicació dels pans i dels peixos o com a servent en el Sant sopar, després hauria viatjat a Roma des d’on sant Pere l’hauria enviat a evangelitzar la Gàl·lia.

Saint-Martial
Monestir de Saint-Martial representat a:
Totius Lemovici et confinium provinciarum... (1594)

Sant Marcial
Resurrecció d'Austriclinià
Vitrall de la catedral de Llemotges (segle XIX)

30 de juny - Té relació amb:
- Saint-Martial de Llemotges (Alta Viena)

Saint-Martial
Sant Marcial de Llemotges
Il·lustració de: Notice sur la vie et les miracles de saint Martial (1835)
Bibliothèque nationale de France

Hom el representa com a bisbe i en alguns dels episodis que va protagonitzar a Palestina i Llemotges: amb la màrtir santa Valèria que un cop decapitada, va agafar el seu cap i es va presentar a Marcial. També la resurrecció d’Austriclinià, personatge que l’hauria acompanyat en les seves tasques evangelitzadores. També és comú l’episodi de l’aparició de Crist per anunciar-li la seva mort. Fou enterrat extramurs de la ciutat de Llemotges, la seva tomba es va convertir en un lloc de veneració on l’any 878 s’hi va fundar el monestir benedictí de Saint-Martial, format pels membres de la comunitat de clergues que tenien cura del seu sepulcre.

Sant Marcial
Santa Valèria presentant el seu cap a sant Marcial