Benedictines
Sant Jaume de l'Espasa

Monestir de Santa Maria de Jonqueres de Sabadell
< anterior Inici Catalunya Vallès Occidental Sabadell següent >

Vallès Occidental

Es tracta d’un monestir femení que té el seu origen en una comunitat que seguia la regla benedictina aplegada des de l’any 1214 al voltant de Maria de Terrassa que hom té com la primera priora de la casa. Aquesta comunitat es va reunir a l’església parroquial de Sant Vicenç de Jonqueres, església que els fou donada pel bisbe de Barcelona Berenguer de Palou amb el vist i plau del papa Innocenci III, del mateix any de 1214. La comunitat va aixecar una església dedicada a Santa Maria, a més de conservar la parròquia tal com figura en un document de confirmació de béns atorgat pel papa Innocenci IV el 1246 on hi consten moltes altres propietats, el que demostraria la bona situació financera en que es trobava.

Sant Vicenç de Jonqueres
Sant Vicenç de Jonqueres on es va aplegar la primera comunitat

El 1234 aquesta casa es va incorporar a l’orde de Sant Jaume de l’Espasa a través de l’orde de Sant Jaume de Fe i Pau, de vida efímera i que estava vinculat a la de Santiago, des d’aquell moment van deixar la Regla de Sant Benet per adoptar la de Sant Agustí. El monestir va rebre protecció de la noblesa i els reis, especialment de Garsenda de Provença, vídua del vescomte Guillem II de Montcada i de Bearn (1194?-1229) que el 1260 va fer una àmplia donació al monestir i també va promoure el trasllat a Barcelona de la casa, primer al molí d’en Carbonell, en uns terrenys cedits per Jaume I, on la comunitat ja hi vivia el 1273. A causa de la insalubritat d’aquest darrer lloc, es van traslladar definitivament al monestir de Santa Maria de Jonqueres, on s’hi van establir el 1300.

Innocenci III
Innocenci III i sant Domènec representats a