Monestir de Santa Maria de Lavaix

Monestir de Vilanova / Lavavis / Lavadius

(el Pont de Suert, Alta Ribagorça)

Santa Maria de Lavaix
Ruïnes del monestir de Lavaix el 1894
Dibuix de Jaume Pahissa a partir d'una fotografia de Ceferí Rocafort

L'origen d'aquest cenobi és desconegut, tot i que segurament caldria situar-lo en el segle IX, d'altra banda, també s'ha esmentat la possibilitat de tenir antecedents eremítics. Tradicionalment, s'ha considerat (R. Abadal, entre altres) que aquest monestir sigui el mateix que el conegut amb el nom de Vilanova, esmentat el 848 quan l'abat Trasoari de Vilanova va aconseguir suport del comte Frèdol de Tolosa donant la seva conformitat pel que fa a les aprisions efectuades pels monjos i atorgant-los immunitat. El mateix any, aquell abat va impulsar la fundació del monestir de Sant Julià de Sentís (Pallars Jussà).

Santa Maria de Lavaix (2009)

La identificació de Lavaix amb Vilanova s'ha considerat errònia (X. Costa) tenint en compte el considerable espai de temps entre la data del diploma de 848 i el 939 quan es troba el primer esment del monestir de Lavaix i també en la voluntat d’aquest de recular l'antiguitat de la seva casa i aprofitar-se del privilegi d'immunitat atorgat a Vilanova. En aquest cas, hom desconeix la situació del monestir de Vilanova, tot i que també caldria considerar que Lavaix s'hagués fundat en el mateix indret, després d'un abandonament temporal de la primera casa. El document del 939 és una donació efectuada pel comte Unifred de Ribagorça a Lavaix, representat per l'abat Adroer, el monestir estava en aquesta època especialment protegit pels comtes, però a causa de la seva situació fou motiu de disputa entre els comtats de Ribagorça i Pallars.

El 947 Lavaix rebé del comte Guillem unes terres a Viu amb la finalitat d'instaurar un nou monestir (Sant Joan de Viu) en aquest document s'acredita que la casa seguia la Regla de Sant Benet. Fou una època de prosperitat en la qual el monestir fou beneficiari de diverses donacions comtals i de particulars, període que es va allargar fins ben entrat el segle XI. A mitjans d'aquell XI, però, el lloc havia decaigut i de fet també va anar perdent la vida regular a més de part dels seus béns. Les disputes entre els comtats de Pallars van fer que el 1064 s'arribés a un acord entre Artau I de Pallars Sobirà (1049-1081) i Ramon IV de Pallars Jussà (1047-1098) pel qual el territori del monestir passava a dependre del Pallars Jussà.

El comtat de Tolosa

El comtat de Tolosa
Escut dels comtes de Tolosa

Poc després del 800 el comte Guillem de Tolosa va ocupar les valls altes del Pallars i Ribagorça i mantindria el seu domini tot i que de manera nominal fins que el 872 Ramon I va crear el comtat de Pallars i Ribagorça, que més endavant es dividiria.

El relaxament de costums dins del monestir va facilitar la intromissió del canonge secular Ramon que el 1092 va erigir una canònica en detriment de la decadent casa benedictina, de fet, es legitimava l'estat que mantenia ja des de feia temps. El 1100 el papa Pasqual II adscrivia la canònica al bisbat de Roda, li confirmava el seu estatus canonical i s'inaugurava una nova època de puixança. El 1112 hi va passar a dependre el monestir de Sant Genís de Bellera, i Sant Joan de Viu també era un priorat d'aquest lloc. Durant el segle XII es van portar a terme importants obres millora a la canònica gràcies a la protecció que en aquella època rebien de la baronia d'Erill, que hi van aixecar un claustre, on van erigir el seu panteó familiar.

Degué patir un nou període de decadència perquè el bisbe de Lleida, Berenguer d'Erill (1205-1236) demanava al papa la reintroducció de la Regla de Sant Benet, però el 1223 Honori III ordenà la transformació de Lavaix en abadia cistercenca, depenent de Bonafont (Alta Garona, Occitània) i amb la missió d'ocupar-se de la repoblació. Barraquer esmenta que a causa de l'aïllament del territori, Lavaix no va patir directament els efectes de la guerra del Francès. Els cistercencs ocuparen la casa fins a l'exclaustració (1835) tot i que hi residiren fins al 1855. Des del 1624 estava integrada a la Congregació Cistercenca de la Corona d'Aragó. Un cop va quedar sense comunitat, l'església va esdevenir un santuari, tanmateix els edificis es degradaren i el lloc fou espoliat. El 1955 les restes van quedar negades pel pantà d'Escales que ara només permet de veure-les quan baixen les aigües, i cada cop més deteriorades.

Santa Maria de Lavaix (1984)

Filiació de Lavaix