Abadia de Morimond
Abbaye de Morimond / Morimundus / Morimont
< anterior Inici França Gran Est Alt Marne següent >

Alt Marne

Malgrat la cura que sempre ha tingut el Cister en fixar la cronologia de les seves fundacions, les dates oficials de l’establiment de les primeres cases no són prou fiables, no es conserven documents originals i les cròniques que expliquen aquells fets es van redactar amb posterioritat. Tradicionalment es considera que Cîteaux s’hauria fundat el 1098, després vindrien La Ferté, (1113), Pontigny (1114) i finalment Claravall i Morimond que es van establir en el mateix moment, el 1115. Malgrat això, alguns investigadors tot i mantenir les primeres dates proposen el 1117 o 1118 per la fundació de Morimond. Sembla possible que s’hauria avançat la data per equiparar en importància Morimond i Claravall, les dues cases que han generat més abadies “filles”, d’altra banda hom posa en relleu que no és fins la versió de la Carta Caritatis de 1119 que s’esmenta aquest monestir.

Morimond
Abadia de Morimond
Ruïnes de l'església

Morimond
Abadia de Morimond
Portal

Morimond
Abadia de Morimond
Portal

El naixement i expansió del Cister es centra a l’abadia de Cîteaux i és a partir d’aquest lloc que van anar sorgint els altres establiments al seu voltant, Morimond seria el quart. La fundació fou impulsada durant l’abadiat d’Esteve Harding (entre 1109 i 1133) en un indret estratègicament situat en els límits geogràfics de la Xampanya, Lorena i el Franc Comtat. La primera comunitat enviada per Esteve Harding va estar encapçalada per l’abat Arnaud que va governar la casa fins el 1124, quan va abandonar el monestir amb una part de la comunitat que fou reemplaçada per monjos d’origen germànic. La casa va rebre protecció del bisbe de Langres i d’Odolric d’Aigremont, senyor de Choiseul, qui va facilitar el lloc a Esteve Harding, un indret que anteriorment estava destinat a un eremita solitari.

Filiació de Morimond

Abadia de Cîteaux (Costa d'Or)
Abadia de Morimond / 1115
Abadia de Bellevaux (Alt Saona) / 1120
Abadia de La Crête (Alt Marne) / 1121
Abadia de Kamp (Rin del Nord-Westfàlia) / 1123
Abadia d'Ebrach (Baviera) / 1127
Abadia de Theuley (Alt Saona) / 1131
Abadia de Clairefontaine (Alt Saona) / 1132
Abadia de Villers-Bettnach (Mosel·la) / 1133
Abadia de Bithaine (Alt Saona) / 1133
Abadia d'Altenberg (Rin del Nord-Westfàlia) / 1133
Abadia de Morimondo (Llombardia) / 1134
Abadia de Beaupré (Meurthe i Mosel·la) / 1135
Abadia d'Heiligenkreuz (Baixa Àustria) / 1135
Abadia d'Aiguebelle (Droma) / 1137
Abadia d'Escaladei (Alts Pirineus) / 1137
Abadia de Berdoues (Gèrs) / 1137
Abadia de Bonafont de Comenge (Alta Garona) / 1137
Abadia de Georgenthal (Turíngia) / 1142
Abadia de Franquevaux (Gard) / 1143
Abadia de Dore (Hereford) / 1147
Abadia de Silvacana (Boques del Roine) / 1147
Abadia de Jedrzejów (Polònia) / 1149
Abadia de Bellus-Mons (Líban) / 1157
Abadia de Salvatio (Israel) / 1161
Abadia de Sulejów (Polònia) / 1177
Abadia de Wachock (Polònia) / 1179
Abadia de Koprzywnica (Polònia) / 1185
Abadia de San Pedro de Gumiel (Burgos) / 1194
Abadia de Freistorf (Mosel·la) / 1470

Morimond
L'abadia de Morimond
Il·lustració de Histoire de l'abbaye de Morimond

Morimond va tenir una ràpida expansió, segons Janauschek 27 de les 28 abadies “filles” d’aquesta casa es van fundar durant el segle XII, en aquest sentit cal esmentar que a més de les cases fundades directament des de Morimond, les fundacions de la seva branca (és a dir, incloent les que foren impulsades per les “filles”) sumen un total de 276 monestirs. D’altra banda també destacar l’interès de l’abadia en els ordes militars dedicats a la defensa de les fronteres a la península Ibèrica: els ordes de Calatrava, Évora (Avís) i Alcántara es van relacionar amb més o menys intensitat amb el Cister. Pel que fa a la construcció de l’església, Dubois situa el seu començament en l’any 1230 i la seva consagració el 1253, aquesta seria la gran església que, a grans trets, arribaria fins la Revolució. De totes maneres hom suposa l’existència d’un edifici anterior, potser dels segles XI -XII.

Al segle XIV Morimond s’havia convertit en un monestir extraordinàriament poderós, la seva influència s’estenia arreu gràcies a la gran quantitat de monestirs que d’alguna manera en depenien, a més d’esglésies, terres, béns i drets. Aquesta situació va començar a canviar a causa de la inestabilitat política, primer per la guerra dels Cent Anys i després les guerres de Religió que, o van afectar la casa directament o bé les seves possessions. Durant la segona meitat del segle XVI i sobretot entre el 1636 i 1678 foren les èpoques en que Morimond va patir saquejos, exili temporal dels monjos a la casa que tenien a Langres o refugiant-se en altres monestirs sota la seva òrbita d’influència situats en terres més segures.

Morimond
Abadia de Morimond
Capella de Sainte-Ursule

Morimond
Abadia de Morimond

A més de les riqueses i mobiliari també les construccions van quedar en ruïna, el que va obligar a emprendre costosos treballs de restauració i reconstrucció. La Revolució va arribar en plena operació de recuperació, amb una comunitat de vint-i-cinc monjos professos, un nombre baix tenint en compte èpoques anteriors. Els darrers monjos van abandonar el lloc el 1791. Poc a poc es van anar enderrocant i van quedar en estat de ruïna bona part dels edificis que havien donat forma al monestir. Actualment hi ha poques restes d’entitat, en els darrers anys s’han anat portant a terme excavacions arqueològiques que van permetent conèixer el passat d’aquesta gran abadia.

Morimond
Abadia de Morimond