Convent de Sant Francesc de Vilafranca del Penedès

Franciscans de Vilafranca / F Minorum Ville Franche

(Vilafranca del Penedès, Alt Penedès)

Sant Francesc de Vilafranca

El convent franciscà de Vilafranca és força antic, hi ha documentada una inscripció sepulcral d’aquest lloc que porta la data de 1241, el 1248 hi ha constància d’una deixa a favor dels framenors i el 1285 el guardià del convent va assistir Pere el Gran a la seva mort sobtada quan era a Vilafranca.

Fou un dels grans establiments franciscans de Catalunya, el 1353 s’hi va celebrar una assemblea de la cort general, fet que es va reproduir en diverses ocasions. Va mantenir la seva activitat fins l’exclaustració de 1835 després d’haver patit també un tancament temporal durant el Trienni Liberal. El retaule major barroc es va traslladar l’any 1891 a Torrelles de Foix, on fou cremat l’any 1936. Del convent es conserva l'església, el claustre renaixentista (amb restes d'un anterior), un cos del segle XV i un altre de més modern, ampliat i ocupat per l'hospital. L'església guarda una sèrie de sarcòfags de la noblesa del Penedès, del segle XIV, i també el Retaule de la Mare de Déu i Sant Jordi, de Lluís Borrassà.

Retaule major, desaparegut

Retaule de la Mare de Déu i Sant Jordi, obra atribuïda a Lluís Borrassà que s'ha datat al voltant de l'any 1395

Retaule de la Mare de Déu i Sant Jordi
Restes de la sala capitular