Monestir de San Juan de Quejana

San Johan de Quexana

(Ayala / Aiara, Àlaba / Araba)

San Juan de Quejana
San Juan de Quejana

El monestir de monges dominiques de Quejana fou fundat per Fernán Pérez de Ayala, alt funcionari de la cort reial, entre els diversos títols nobiliaris que ostentava, cal esmentar el de senyor d’Ayala, lloc on va aixecar un palau i residència, i aquest monestir, on va ser enterrat a la seva mort, el 1385.

San Juan de Quejana
San Juan de Quejana

En la iniciativa fundacional hi va participar la seva esposa, Elvira Álvarez, a la mort d'aquesta (1372) va iniciar el procés fundacional atorgant testament a favor de la futura casa monàstica i ingressant ell mateix a l'orde dels predicadors. El 1378 obtenia l'oportuna llicència i va dotar econòmicament la casa, a més va aportar el reliquiari de la Virgen del Cabello, conservat al monestir i ara dipositat al Museo Diocesano de Vitòria. Els successors dels fundadors, fill i net, van continuar amb la tasca de protecció de San Juan, després continuaria amb altres familiars fins que a mitjan segle XV el monestir es va veure afectat per una davallada en el suport extern. La casa monàstica es va mantenir fins a l'any 2008.

San Juan de Quejana
San Juan de Quejana