Convent de San Agustín de Burgos

San Andrés / Agustins de Burgos

(Burgos, Burgos)

San Agustín de Burgos

Diu la tradició que aquest convent té un origen molt antic, fins i tot es relaciona amb l'època fundacional de la ciutat, però no és fins molt més endavant que es troben notícies més concretes i documentades d'aquest lloc. D'altra banda, Enrique Flórez i fra Pedro de Loviano diuen que és anterior a l'any 1040, quan hom situa una comunitat d'eremites agustinians en una església de San Andrés relacionada amb les figures de sant Domènec de Silos (s. XI) i de sant Julián de Conca (1127-1208).

És en aquesta església on més endavant es veneraria la imatge miraculosa del Crist de Burgos que la tradició diu que ja estava en aquest lloc a l'època de sant Domènec i que havia estat recuperada de manera sobrenatural del mar i portada fins aquí. La devoció a aquella imatge es va estendre gràcies a les seves virtuts donant més relleu al petit monestir de San Andrés. Blanca de Portugal (1259–1321) filla d'Alfons III, fou benefactora d'aquest convent, el 1287 la infanta va fer donació d'uns terrenys per ampliar el convent primitiu, després ingressaria al monestir de Las Huelgas on moriria i fou enterrada el 1321. Els primers frares agustins haurien arribat abans del 1294, data en la qual es va fer una concessió d'aigua per a les necessitats de la casa. L'església es reconstruiria ja ben entrat el segle XV.

El 1534 es va celebrar un capítol provincial en aquest lloc, llavors el seu prior era Tomás de Villanueva que fou elegit Provincial de la circumscripció agustiniana de Castella, després seria arquebisbe de València i, a la seva mort, canonitzat. A començament del segle XX es trobava en decadència i els esdeveniments socials de l'època van agreujar la seva situació, durant la guerra del Francès va resultar pràcticament destruït i l'església es va haver de reconstruir posteriorment, més endavant seria suprimit amb la desamortització i el 1863 el lloc fou adquirit per la Diputació Provincial. El 1982 les ruïnes foren protegides i es va rehabilitar, hi destaquen especialment les restes del claustre.

El Crist de Burgos (s XVIII)
Antigament venerat al convent de San Agustín de Burgos