Monestir de Santa María la Real d'Aguilar de Campoo

San Agustín de Herrera de Pisuerga / S Mariae Aquiliarensis

(Aguilar de Campoo, Palència)

Santa María la Real d'Aguilar

En aquest lloc hauria existit un petit monestir des de molt antic, l’origen del qual és desconegut i es troba envoltat de llegendes, relats i documents falsos elaborats per afavorir la notorietat de l’establiment. Aquella llegenda fa que un tal comte Alpidio topés amb unes esglésies mentre perseguia un senglar, va comunicar aquella troballa al seu germà, abat d’un monestir llunyà, qui va decidir traslladar-se a aquest lloc per establir una nova comunitat.

Portal del monestir

Hi ha un document datat el 852, considerat fals, on el comte Osorio fa una important donació a favor d’aquell incipient monestir. També s’esmenta el monestir de San Martín d’Aguilar, potser benedictí, tot i que també podria tractar-se del mateix establiment de Santa María. També s’ha especulat que tot plegat caldria situar-ho un segle més endavant, a mitjans del X. És més tard, ja al segle XI, que es poden trobar donacions a favor d’aquell monestir del qual hom desconeix la seva filiació, benedictí, una canònica regular o, potser, una canònica secular, també s’esmenta el seu caràcter doble, amb comunitats masculina i femenina.

Per un altre costat, el 1152, Alfons VII va donar a l’abat premonstratenc de Reteuerta (Valladolid) el monestir de San Agustín de Herrera de Pisuerga, situat al sud d’aquí. Per alguna causa, aquella fundació no va tenir continuïtat i, cap al 1169, els premonstratencs es van desplaçar a aquest de Santa María d’Aguilar, donant entrada a aquell orde en aquest lloc, acció que va patir oposició i entrebancs de part de l’antiga comunitat. El de San Agustín es mantindria com a simple priorat d’aquest. A partir d’aquí se succeeixen una sèrie de donacions, que complementen altres fetes anteriorment.

Façana de llevant
Monestir dels segles XVI i XVII

Des de finals del segle XII i, sobretot, en el segle següent, la casa va gaudir d’una llarga època de prosperitat i es va expandir gràcies, sobretot a les donacions de particulars i el suport de la reialesa. Però, avançat el segle XIII, va perdre notorietat i va patir dificultats econòmiques, amb episodis de forta oposició de la població, que patia directament els efectes del govern del monestir, veritable senyor feudal. Un exemple d’aquelles crisis fou la revolta dels mateixos canonges enfrontant-se a l’abat i amb la complicitat de la població (1323). La pesta negra i altres infortunis de caràcter militar van afectar els ingressos de la casa i la seva estabilitat econòmica.

Després es troben èpoques de prosperitat, que van permetre portar a terme obres de millora a la casa, que també es van impulsar a causa dels canvis d’hàbits a la comunitat monàstica, amb més privilegis i comoditats pels canonges. En època moderna no es detecten canvis importants en la vida del monestir i no és fins al segle XIX que arriben els greus infortunis. Malgrat tot, no va patir especialment els efectes de la Guerra del Francès, poc després, durant el Trienni Liberal també va patir tensions, però el lloc fou respectat fins a la desamortització. El 1835 els canonges van haver de deixar el monestir, perdent-se les seves possessions, que van passar a mans de particulars.

Façana romànica
Església

Però els edificis del monestir no es van poder vendre, van quedar abandonats i en perill de ruïna, sí que es van perdre els béns mobles. No fou fins al 1964 que començava la seva restauració, amb més o menys encert. Més endavant, es va prendre la decisió de donar-li un nou ús i el 1984 va començar a tenir activitat com a escola. En aquest lloc, ara hi té la seva seu la Fundación de Santa María la Real, amb una notable activitat des de l’any 1994.

Església
Església
Església
Absis de l'església
Claustre
Santa María la Real d'Aguilar Santa María la Real d'Aguilar Santa María la Real d'Aguilar Santa María la Real d'Aguilar Santa María la Real d'Aguilar
Claustre superior
Antic dormitori