Castella i Lleó
Monestir de Santa María la Real d'Aguilar de Campoo
< anterior Inici Espanya Castella i Lleó Palència següent >

Palència

En aquest lloc hauria existit un petit monestir des de molt antic l’origen del qual és desconegut i envoltat de llegendes i documents falsos elaborats per engrandir la importància de l’establiment. Aquella llegenda fa que el comte Alpidio topés amb unes esglésies mentre perseguia un senglar. Va comunicar aquella troballa al seu germà, abat d’un monestir llunyà, qui va decidir traslladar-se a aquest lloc per establir una nova comunitat.

Santa María la Real
Santa María la Real

Premonstratencs

Santa María la Real
Entrada al monestir
Santa María la Real
Façana de llevant

Documentalment s’ha pogut saber que l’església de Santa Maria existia ja al segle X, i que al segle XII hi havia una comunitat monàstica de certa importància, beneficiada per les donacions de la noblesa. El 1169 Alfons VIII (rei castellà entre el 1158 i 1214) va donar l’establiment als premostratencs, amb l’oposició de la comunitat que l’ocupava. Aquelles diferències van acabar amb la intervenció del representant del papa que va confirmar la donació als canonges premostratencs (1173).

Santa María la Real
Monestir dels segles XVI i XVII

La vida del monestir va seguir el seu curs amb èpoques d’esplendor i altres de dificultats econòmiques, amb episodis de forta oposició de la població, que patia directament els efectes del govern del monestir, veritable senyor feudal. Un exemple d’aquelles crisis fou la revolta dels propis canonges enfrontant-se amb l’abat i amb la complicitat de la població (1323). La pesta negra i altres infortunis de caire militar van afectar els ingressos de la casa i la seva estabilitat econòmica.

Santa María la Real
Façana romànica
Santa María la Real
L'església

Després es troben èpoques de prosperitat, que van permetre portar a terme obres de millora a la casa, que també es van impulsar a causa dels canvis d’hàbits a la comunitat monàstica, amb més privilegis i comoditats pels canonges.

Santa María la Real
Santa María la Real
L'església

El 1827 els premostratencs hi establiren un centre docent, però això va durar poc; com en altres llocs, el segle XIX va portar el tancament del monestir. A causa de la decadència en que es trobava, el 1833 hom aconsellà el seu tancament temporal. El 1835, amb l’exclaustració el lloc quedà totalment abandonat i començava la seva ruïna. Les terres van passar a mans de particulars però no l’edifici monàstic, que fou víctima del pillatge.

Santa María la Real
Santa María la Real
Claustre romànic amb la galeria superior del segle XVII

No és fins l’any 1964 que comença la seva restauració, amb més o menys encert. Més endavant es va prendre la decisió de donar-li un nou ús i el 1984 va començar la seva activitat una escola. En aquest lloc hi té ara la seva seu la Fundación de Santa María la Real, en activitat des de l’any 1994.

Santa María la Real
Santa María la Real