Castella i Lleó
Monestir de San Pedro y San Pablo de Cubillas
< anterior Inici Espanya Castella i Lleó Valladolid següent >

Valladolid

Hom considera que l’actual ermita de Nuestra Señora de la Anunciada està situada sobre l’antic monestir de San Pedro y San Pablo de Cubillas, institució que figura esmentada per primera vegada l’any 954 quan Piloti Gebuldiz va donar aquell cenobi i els seus béns al monestir de San Martín de Valdepueblo (Mayorga). L’any 1013 consta una donació a favor de l’abat de Cubillas, un tal Servando.

La Anunciada
La Anunciada

Benedictins ?

A començament del segle XII hom va prendre la decisió de reconstruir l’església del monestir que en aquell moment formava part dels béns de l’Infantado de Valladolid, el resultat fou l’església actual que crida l’atenció pels seus trets arquitectònics típics de l’arquitectura romànica llombarda que en aquell moment es feia a Catalunya, estranys en terres de Castella. Aquesta excepcionalitat s’ha volgut relacionar amb l’arribada del comte Ermegol V d’Urgell a aquestes terres, casant-se amb María, filla del noble Pedro Ansúrez i que hauria facilitat l’arribada de constructors coneixedors del romànic llombard. Aquesta església s’hauria edificat sobre l’antiga i fins i tot s’ha pensat que alguns elements de l’edifici actual podrien pertànyer a la primera construcció.

La Anunciada
La Anunciada, amb les muralles d'Urueña al fons

El 1163 Ferran II de Lleó va donar l’església a la diòcesi de Palència. Un document d’Alfons IX l’esmenta l’any 1228, però no fa cap referència a la comunitat, pel que hom pensa que aquesta ja s’hauria perdut. El 1677 es va traslladar la imatge de Nuestra Señora de la Anunciada a l’església, construint un cambril sobre l’absis central. Es va transformar en una ermita on es venerava aquesta imatge i per això és conegut ara com Nuestra Señora de la Anunciada.

La Anunciada
La Anunciada