Castella i Lleó
Monestir de Santa Clara de Tordesillas
< anterior Inici Espanya Castella i Lleó Valladolid següent >

Valladolid

El monestir de les clarisses de Tordesillas té el seu origen en un palau aixecat per Alfons XI de Castella per recordar la batalla del riu Salado (1340), en aquest lloc hi va residir Elionor de Guzmán, amant del rei, i un cop aquesta va morir va passar a mans de la reina vídua Maria de Portugal, finalment fou propietat de María de Padilla, amant de Pere I el Cruel qui el va deixar en testament (1362) a les clarisses amb la finalitat d’establir-hi un nou monestir d’aquell orde. El convent fou fundat per la infanta Beatriu de Castella el 1363 amb el vist-i-plau reial i una butlla papal que ho va autoritzar el 1365.

Santa Clara de Tordesillas
Santa Clara

Clarisses

Santa Clara
Santa Clara

Tot i aquell canvi que va significar el pas de palau reial a convent de clarisses, el monestir no es va desvincular de la corona, al seu costat s’aixecaria un nou palau i els reis continuaren molt vinculats a Tordesillas, afavorint la comunitat. Per a les noves funcions de la casa, hom va adaptar el palau com a monestir utilitzant una capella provisional (el Coro Largo) fins que es va aixecar al seu costat l’església monàstica, a final del segle XIV i començament del XV. Globalment es tracta d’una construcció amb elements decoratius de l’estil mudèjar que encara conserva bona part del seu valuós patrimoni mobiliari.

Santa Clara
Santa Clara