Monestir de Buenafuente del Sistal

Santa María de Buenafuente / Buena Fuente del Císter / Madre de Dios de Buenafuente / Bonus Fons

(Olmeda de Cobeta, Guadalajara)

Buenafuente del Sistal

Aquesta casa cistercenca femenina té el seu origen en una canònica agustiniana fundada anys després de la recuperació del territori a l'islam, aquesta s'hauria produït entre els anys 1120-1140 i després s'aniria repoblant. En aquest context, cap als anys 1188-1193, en aquest indret es va establir una comunitat de canonges regulars, vinculada a la diòcesi de Sigüenza.

Durant la primera meitat del segle XIII, la canònica passaria per una època de dificultats i el lloc fou adquirit per l'arquebisbe de Toledo, el 1243 fou venut a Sancha Gómez, muller de Gonzalo Pérez de Lara, senyor de Molina, amb la condició d'establir en aquest lloc un monestir de monges del Cister, Sancha seria la fundadora de la casa cistercenca. Després d'obtenir la preceptiva cessió del bisbe de Sigüenza, cap al 1246 hi van arribar les primeres monges des del monestir de Santa María de Casbas (Osca). La butlla amb l'aprovació del papa Innocenci IV, està datada el mateix any de 1246. El monestir va tenir un ràpid desenvolupament, sobretot gràcies al suport dels senyors de Molina, que van facilitar la formació d'un ampli senyoriu gestionat des d'aquesta casa, en la que hi van professar noies de la noblesa, especialment de Molina.

D’altra banda, a mitjan segle XV, la casa va patir una greu intromissió de l’abat de Santa María de Huerta (Sòria) que va expulsar temporalment les monges (1477-1480), deixant la casa en una situació delicada, que es va allargar molt de temps. Durant el segle XIX, va viure els efectes de la guerra del Francès i de la desamortització, que, entre altres coses, va posar el monestir sota la jurisdicció episcopal, en detriment del monestir de Huerta, que s’havia suprimit. La comunitat també es va dispersar durant la guerra Civil, però es va recuperar més endavant i encara es manté en aquest indret.

Església. Font, origen llegendari del monestir
Crist romànic (s XII)