Galícia
Monestir de Santo Antolín de Toques. Santo Antoniño
< anterior Inici Espanya Galícia La Corunya següent >

La Corunya

Es tracta d’un monestir de fundació antiga, potser del segle X, tot i que el primer document que hom coneix d’aquest establiment sigui una donació a favor seu efectuada pel rei García de Galícia, el 1067. Cap el 1100 aquesta casa adoptaria la Regla de Sant Benet i el 1224 va esdevenir un domini de la diòcesi de Santiago, gràcies a la intervenció d’Alfons IX de Lleó. A finals del segle XV, ja amb una comunitat molt reduïda i sota la protecció dels Ulloa, la casa fou reformada malgrat l’oposició del seu abat fra Xácome de San Xiao que es va veure obligat a renunciar al seu càrrec. Els béns i rendes d’aquest establiment van passar a San Martiño Pinario, esdevenint un priorat d’aquell monestir de Santiago de Compostel·la.

Santo Antolín de Toques