Galícia
Monestir de San Martiño Pinario

La Corunya
Monestirs de Santiago de Compostel·la

San Martiño Pinario
San Martiño Pinario, façana de l'església

Benedictins

Aquest monestir fou fundat pel bisbe d’Iria, Sisnado I (889-920) i es relaciona amb els establiments creats al voltant de la tomba de Santiago, com ara la mateixa església aixecada en època d’Alfons II i el monestir, també benedictí, de San Paio de Antealtares. L’any 912, Ordoni II li va fer donació d’uns terrenys i li confirmava la possessió de l’església de la Corticela, a tocar de la tomba de l’apòstol; aquesta és la primera dada que hom té d’aquesta casa. Després de la destrucció soferta per Santiago amb la ràtzia d’Almansor (997), es va aixecar un nou monestir extramurs, en el lloc que encara ocupa, al nord de la catedral. Al voltant del 1077 la casa a va adoptar la Regla de Sant Benet i el 1112 es va consagrar la nova església. El monestir va mantenir la seva activitat relativament allunyat de la seu episcopal i del flux de pelegrins i per aquest motiu no va patir les pressions que van afectar el monestir d’Antealtares.

San Martiño Pinario
San Martiño Pinario
San Martiño Pinario
San Martiño Pinario

A finals del segle XV, amb l’arribada de l’observança, aquesta casa fou designada per acollir tres comunitats benedictines de Santiago, la de San Paio de Antealtares, san Pedro de Fóra i aquesta mateixa amb qui van unir els seus béns. Els canvis van generar l’oposició de les cases afectades tant per l’enduriment de l’observança de la regla com la pèrdua de poder que representava el nou lligam amb Valladolid, tot això es va arribar a formalitzar definitivament l’any 1494. La nova situació va portar una època de puixança, el que va permetre reconstruir el monestir en la seva totalitat amb el resultat del gran complex que encara es conserva. El monestir va mantenir l’activitat fins el 1835, des d’aquell moment les dependències han tingut diverses utilitats.

San Martiño Pinario
San Martiño Pinario

San Martiño Pinario
San Martiño Pinario
San Martiño Pinario
Retaule major (segle XVIII)

San Martiño Pinario
Retaule major
San Martiño Pinario
Porta lateral del retaule
San Martiño Pinario
Cor monàstic

San Martiño Pinario
Volta del cor
San Martiño Pinario
Cor
San Martiño Pinario
Cor

San Martiño Pinario
Cor
San Martiño Pinario
Retaule de Sant Benet (1742)
San Martiño Pinario
Capella del Socorro

San Martiño Pinario
Capitell de l'antic claustre
San Martiño Pinario
Farmàcia
San Martiño Pinario
Farmàcia

San Martiño Pinario
San Martiño Pinario

El cor de la catedral de Santiago

L’arquebisbe de Santiago, Juan de Sanclemente, va decidir substituir l’antic cor de pedra medieval de la catedral de Santiago per un de nou, el 1599 es va signar el contracte amb Juan Dávila i Gregorio Español que portarien a terme la seva construcció durant el primer decenni del segle XVII. Aquesta obra singular es va mantenir en aquell lloc fins que el 1940 hom va decidir el seu trasllat a San Martiño Pinario, operació de comportaria el seu deteriorament parcial tant pel canvi de la seva estructura i dimensions com per la seva conservació física. Aquest seria un primer pas per un segon trasllat, ara a Sobrado dos Monxes, on la peça seria desmembrada de nou i maltractada pel que fa a la seva conservació. Més endavant hom va repensar la situació decidint el seu retorn a San Martiño Pinario on podria mostrar-se no ja en les condicions originals però millorar la seva situació i conservació, el nou trasllat i restauració es va inaugurar l’any 2004.

San Martiño Pinario
Cor de la catedral