Galícia
Monestir de San Miguel de Eiré
< anterior Inici Espanya Galícia Lugo següent >

Lugo

Es tracta d’un monestir de fundació antiga que ja existia al segle X, tot i que potser només com església. Era un establiment femení que el 1108 estava dirigida per l’abadessa Aldonza. Fou dotat per Alfons VII l’any 1129, que li va atorgar carta d’immunitat. A finals del segle XIV la casa estava administrada per seglars que van portar la seva decadència, apropiant-se dels seus béns en lloc de protegir-los tal com es desitjava, fet que va generar un seguit de queixes i litigis durant molts anys.

San Miguel de Eiré
San Miguel de Eiré

Benedictines

San Miguel de Eiré
San Miguel de Eiré
San Miguel de Eiré
San Miguel de Eiré

Fou suprimit per la reforma observant el 1499, annexionant els seus béns a San Paio de Antealtares. En aquella ocasió la darrera abadessa d’Eire fou reclosa, sembla que a la força, a San Paio però va aconseguir escapar i denunciar els fets aconseguint pactar amb el degà de Santiago, Diego de Muros, qui la va defensar i mantenir la seva dignitat abacial de per vida a canvi de deixar els béns de l’abadia a l’Hospital Real de Santiago, al front del qual estava Diego de Muros. A la mort de l’abadessa, el 1508, els béns de San Miguel foren incorporats en un primer moment a Santo Estevo de Ribas de Sil, però després d’un llarg litigi el 1519 es van incorporar definitivament a l’Hospital Real de Santiago.

San Miguel de Eiré
San Miguel de Eiré