Galícia
Priorat de San Pedro de Rocas
< anterior Inici Espanya Galícia Ourense següent >

Ourense

Hom considera que una làpida trobada al mateix monestir de San Pedro de Rocas i datada el 573 és fundacional, tot i que hi ha dubtes tant de la seva procedència original com de la condició d’inscripció fundacional. No hi ha cap notícia més fins que el 1007 i amb motiu de la pèrdua de documentació a causa d’un incendi, Alfons V el Noble li atorgà la confirmació dels béns lliurats anteriorment al monestir per Alfons III d’Astúries i altres monarques. Amb tot, sembla que aquest document sigui una falsificació.

San Pedro de Rocas
San Pedro de Rocas

San Pedro de Rocas
San Pedro de Rocas
San Pedro de Rocas
San Pedro de Rocas

Per altra banda, una tradició esmenta el caçador Xemondo, que descobrí la cova on es troba l’església i va decidir retirar-se en aquest lloc per practicar la vida eremítica, que al costat seu es va reunir una comunitat i que Alfons III l’hauria posat sota la direcció de Celanova. Més enllà d’aquesta llegenda, no és fins el 1185 que el papa Luci III esmenta aquest lloc com a priorat de l’església d’Ourense i no és fins el 1199 que es pot confirmar la seva dependència com a priorat de Celanova.

San Pedro de Rocas
San Pedro de Rocas

Va esdevenir un establiment monàstic d’importància i hi ha indicis que en el decurs del segle XIII va intentar independitzar-se de Celanova. Va mantenir la seva activitat fins que el 1511 fou suprimit com priorat i incorporat a la casa mare.

San Pedro de Rocas
San Pedro de Rocas