Normandia
Abadia de Notre-Dame de Bernay
< anterior Inici França Normandia Eure següent >

Eure

Es tracta d’un monestir benedictí fundat després del 1008 per Judit de Bretanya, esposa de Ricard II, duc de Normandia (996-1026). La fundadora havia rebut els terrenys del seu marit i va optar per destinar-los a una fundació religiosa. Cap el 1015 Guillem de Volpiano va encarregar-se de portar endavant la iniciativa, el 1017 va morir Judit, en plena obra de construcció de l’església monàstica. El 1026, Ricard II va formalitzar la fundació al seu palau de Fécamp i l’abadia de Bernay va quedar vinculada al monestir de la Trinité de Fécamp (Sena Marítim) fins a mitjan del segle XII, a partir d’aquell moment Fécamp no va intervenir més en el nomenament dels abats de Bernay.

Bernay
Església de l'abadia de Bernay

Bernay

Bernay
Interior de l'església de l'abadia de Bernay

Al segle XV va patir els efectes de la guerra dels Cent Anys, el 1524 va prendre el càrrec François Bohier, el seu primer abat comendatari. El 1563 la casa fou atacada a causa de les guerres de Religió, resultant saquejada i molt malmesa, el que va obligar la comunitat a vendre molts dels seus béns per portar endavant les obres de reparació imprescindibles. El 1588 es repetiria l’ocupació militar de la casa. El 1628, amb l’entrada a la congregació de Saint-Maur, va recuperar-se dels infortunis anteriors i durant la segona meitat del segle XVII es van restaurar les dependències monàstiques. La Revolució va arribar a finals del segle XVIII i es va suprimir el monestir, l’església es va convertir en magatzem mentre que les altres dependències monàstiques van passar a ser de propietat pública. L’església es va restaurar a partir de la segona meitat del segle XX.

Notre-Dame de Bernay
Gravat núm. 109 del Monasticon Gallicanum