Normandia
Abadia de Notre-Dame de Bonport
< anterior Inici França Normandia Eure següent >

Eure

Malgrat que la tradició explica la fundació d’aquesta casa cistercenca sortida del desig de Ricard Cor de Lleó després d’haver-se salvat miraculosament de morir ofegat en aquest lloc en el decurs d’una cacera, la realitat seria la d’establir-hi un assentament prop del Sena per afermar-se en el territori. Tot i que hi ha certs dubtes en la data de fundació, aquesta cal situar-la segurament en el 1189 o com a molt a començament del 1190. Els primers monjos que la van ocupar procedien de l’abadia de Notre Dame du Val (Val d’Oise). Després que el ducat de Normandia va passar a mans de la Corona de França (1204), la casa va passar als dominis de Felip August que va participar en la seva construcció, com ja portava fent des del 1200 quan la va posar sota la seva protecció. El 1224 es va consagrar la seva església, dedicant-la a la Mare de Déu.

Bonport
Abadia de Bonport
Espai del claustre desaparegut

Ricard Cor de Lleó
Estàtua jacent de Ricard Cor de Lleó, el fundador
Catedral de Rouen
Bonport
Abadia de Bonport
Façana de la sala capitular

L’abadia va patir els efectes de la guerra dels Cent Anys a la segona meitat del segle XIV, cosa que es va repetir a finals del segle següent. Durant la primera meitat del segle XVI la casa passava per una època de decadència, en part motivada per mal govern dels seus abats comendataris, especialment Jacques d’Annebaut que, entre altres càrrecs, també es trobava al front de les abadies de Saint-Taurin d’Évreux (Eure) i Mont-Saint-Michel (Manche). El 1790 el monestir fou suprimit, quan es trobava en decadència, i els seus béns immobles foren posats a la venda. La casa monàstica fou utilitzada de pedrera desmuntat una part de les seves estructures, alhora que els béns mobles es dispersaven. La destrucció es va aturar a la segona meitat del segle XIX, adaptant-la com a residència. Després de la seva protecció com a monument històric s’ha anat restaurant. El conjunt ha perdut l’església, el claustre i les dependències situades a ponent d’aquest. Resten algunes estructures medievals i dependències modificades al segle XVIII i XIX.

Bonport
Abadia de Bonport, 1696