Abadia d’Altorf
Altorfium / Altum Coenobium / Abbaye Saint-Cyriaque d’Altorf
< anterior Inici França Gran Est Baix Rin següent >

Baix Rin

Aquest monestir es va establir gràcies a la iniciativa del comte Eberhard III de Nordgau amb la voluntat d’assentar el seu poder polític sobre les terres d’Altorf. Eberhard va morir abans de 968 i fou el seu fill Hug III (mort abans del 986) qui va fer realitat aquell projecte amb la fundació de l’Altum Coenobium l’església del qual fou consagrada pel bisbe d’Estrasburg amb la presència de l’abat Maiol de Cluny, segurament l’any 974. En aquell moment Hug III va dotar econòmicament la fundació monàstica. El lloc va restar sota la protecció econòmica dels comtes que en van fer el panteó familiar, el mateix fundador va ser monjo de la casa, on hi va morir.

Altorf
Abadia d'Altorf

Altorf
Abadia d'Altorf

Altorf
Abadia d'Altorf

La casa també està relacionada amb el papa Lleó IX, nascut el 1002 segurament a Egisheim i de la família comtal, el mateix any d’ésser nomenat papa (1049) va passar pel monestir familiar on hi va deixar diversos presents, entre els quals les relíquies del diaca sant Quirze de Roma (mort cap el 304) motiu pel qual el monestir es va posar sota la seva advocació (Saint-Cyriaque d’Altorf). El mateix papa confirmava poc després els drets i possessions de l’abadia. A partir del 1225 la casa va quedar sota la tutela directa dels bisbes d’Estrasburg, acabant d’aquesta manera amb l’època d’influència dels comtes de Norgau i Egisheim. La pertinença al bisbat va fer que una revolta popular contra el bisbe, el 1262, afectés directament la casa que va patir un incendi. D’altra banda el 1264 li fou unit el priorat de Sainte-Trinité d’Estrasburg.

El monestir va resultar ocupat en el marc de la guerra dels Camperols el 1525 i fou saquejat. Des de llavors va entrar en decadència i va patir altres incursions de caire bèl·lic, la comunitat va quedar reduïda a la mínima expressió i durant algun període del segle XVII es va quedar sense monjos, més endavant passaria a formar part de la congregació benedictina d’Estrasburg i es recuperà la situació fins la supressió a causa de la revolució (1790). En aquest lloc s’han anat succeint diverses esglésies, la que es va consagrar el 974, una segona consagrada cap el 1020 i una tercera a cavall dels segles XII i XIII que es conserva en part tot i les modificacions arquitectòniques i decoratives d’època barroca (s XVIII).

Lleó IX
El papa Lleó IX