Normandia
Abadia de Saint-Étienne de Caen, o dels Homes
Abbaye aux Hommes
< anterior Inici França Normandia Calvados següent >

Calvados

Aquest monestir fou fundat per Guillem el Conqueridor a Caen, on el duc de Normandia i la seva esposa Matilde de Flandes hi tenien una residència. La tradició diu que aquesta fundació i l’abadia de la Trinité (o de les Dones, també a Caen) es van portar a terme com a penitència pel seu casament, que no era ben vist per l’Església a causa del grau de parentiu entre el duc i Matilde. Les fundacions es començarien a gestar el 1059, la primera església en consagrar-se fou la de les Dones, mentre que la de Saint-Étienne (dels Homes) no es va beneir fins el 1077. Al cap de la casa, Guillem hi va posar l’abat Lanfranc que des del 1063 es va fer càrrec de la construcció de la nova abadia i de guiar els primers passos del monestir pel qui aconseguiria el 1068 el privilegi d’exempció, és a dir la dependència directa de la Santa Seu.

Abadia dels Homes
Saint-Étienne de Caen. Abadia dels Homes

Abadia dels Homes
Saint-Étienne de Caen

Abadia dels Homes

Com és habitual, el fundador també va proveir aquesta casa de béns i rendes que havien de garantir el seu desenvolupament. Guillem el Conqueridor va morir el 1087 i fou enterrat a Saint-Étienne. En endavant i durant molts anys l’abadia dels Homes va ésser destinatària de moltes donacions al seu favor, que en farien un centre poderós, situació que es va allargar fins mitjan del segle XIV quan la Normandia es va veure afectada per l’ocupació anglesa durant la guerra dels Cent Anys, Caen fou saquejat el 1346. L’abadia en va patir les conseqüències i va haver de fer front a les despeses de fortificació, el 1417 i 1434 encara la ciutat i l’abadia van patir nous atacs i saquejos. Aquesta situació es va repetir més endavant, el 1562, a causa de les guerres de Religió que van tornar a afectar greument el monestir.

A partir del 1516 l’abadia havia passat a estar governada per abats comendataris, el que no va ajudar al seu redreçament, però va mantenir-se activa fins que la seva afiliació a la congregació de Saint-Maur (1663) li va donar un nou impuls. A començament del segle XVIII començaren les feines de reconstrucció de moltes de les seves dependències, que s’havien perdut o es trobaven en molt mal estat. La comunitat monàstica fou expulsada el 1790 a causa de la Revolució, poc després l’església va prendre funcions parroquials, mentre que les dependències s’utilitzaren per fins diversos, va tenir un paper important durant la Segona Guerra Mundial i ara el monestir és ocupat per les dependències municipals.

Abadia dels Homes

Abadia dels Homes
 Louis Boudan, 1702

Abadia dels Homes

Abadia dels Homes

Abadia dels Homes

Gravat núm. 104 del Monasticon Gallicanum

Abadia dels Homes

Abadia dels Homes

Abadia dels Homes

Abadia dels Homes

Abadia dels Homes
Tomba de Guillem el Conqueridor, el fundador

Abadia dels Homes

Abadia dels Homes

Abadia dels Homes

Abadia dels Homes

Abadia dels Homes

Abadia dels Homes

Abadia dels Homes

Abadia dels Homes

Abadia dels Homes

Abadia dels Homes
Interior de l'església de Saint-Étienne de Caen
 Historical and descriptive essays accompanying a series of engraved specimens of the architectural antiquities of Normandy, 1828

Abadia dels Homes
Litografia de G. Bouet