Normandia
Abadia de Notre-Dame du Voeu. Cherbourg
< anterior Inici França Normandia Manche següent >

Manche

Una llegenda tardana sobre l’origen d’aquesta canònica explica que fou fundada arran d’un vot fet per l’emperadriu Matilde (1102-1167) en perill de naufragi, tot i que és més possible que es tractés de donar compliment a una promesa dels seus avis Guillem el Conqueridor i Matilde de Flandes efectuada en el decurs d’una malaltia quan Guillem estava a Cherbourg, l’any 1063. La creació d’aquesta abadia es va formalitzar el 1145 i poc després va quedar vinculada amb la congregació de canonges agustinians de Sant Víctor, de París. Gràcies a diferents donacions, aquesta casa va gaudir d’una llarga època de prosperitat fins el segle XIV, quan va ser víctima dels efectes de la guerra dels Cent Anys.

Notre-Dame du Voeu
Notre-Dame du Voeu

Canonges agustinians

Notre-Dame du Voeu
Notre-Dame du Voeu. Refetor

Notre-Dame du Voeu

La situació no va millorar i al segle XVI va començar a estar dirigida per abats comendataris, a més de patir els efectes de les guerres de Religió, època en que la casa fou atacada i saquejada. El 1758 la casa és atacada de nou i el 1774 es dona fi a la vida regular i poc després esdevindria un establiment militar. El 1944 encara fou víctima dels efectes de la Segona Guerra Mundial, atacada i incendiada. Des de la segona meitat del segle XX es treballa en el seu estudi i recuperació. Hi ha restes importants d’estructures medievals i de l’edifici conventual del segle XVIII.

Notre-Dame du Voeu
Notre-Dame du Voeu. L'església