Abadia de La Bussière
Abbaye de La Bussière / Buxeria Eduensis / Busseria / Tres Valles / Trois Vallées

Costa d'Or

Cercador contacte

Costa d'Or

L’abadia de La Bussière és la desena filla de Cîteaux (Costa d’Or) la seva fundació fou sol·licitada per Garnier de Sombernon el 1131 a l’abat de Cîteaux Esteve Harding (1109-1133) oferint-li uns terrenys amb un oratori i diverses construccions, poc després un incendi va destruir aquell primer monestir i llavors es va aprofitar per reconstruir-lo en un altre indret, el lloc de Tres Valles, amb millors condicions. Els Sombernon (Montaigu-Sombernon, entre altres) van continuar contribuint a la construcció del nou monestir i l’església es va poder consagrar pel bisbe i abat Pere de Tarentesa l’any 1172. El 1359 el monestir va quedar destruït per la guerra mentre la comunitat es refugiava a la casa que tenien a Dijon. La Bussière va tenir molta relació amb el monestir de Tart (Costa d’Or) i de fet amb la branca femenina de l’orde del Cister que s’havia anat desenvolupant des d’aquella primera abadia, estant presents als Capítols Generals o actuant com visitadors i vetllant per la regularitat. Al segle XVI es va adoptar el règim comendatari, això i les guerres de Religió van frenar el seu desenvolupament, malgrat tot va sobreviure fins la Revolució. Un cop suprimit el monestir, el lloc va passar a mans particulars perdent-se bona part de les seves estructures tot i les restauracions i iniciatives engegades per la seva conservació.

La Bussière
La Bussière