Monestir de Réome. Abadia de Moutiers-Saint-Jean
Abbaye Saint-Jean-de-Réome / Reomaus / Reomus / De Pratis

Costa d'Or

Cercador contacte

Costa d'Or

El monestir fou fundat en el segle V per l’eremita Joan de Réome a partir de la comunitat que s’havia aplegat al seu voltant, el fundador va deixar el lloc temporalment per establir-se al monestir de Lerins (Alps Marítims) en aquell moment un dels focus d’expansió del monacat occidental. Quan va tornar a la Borgonya es va trobar que el monestir s’havia relaxat en les seves pràctiques i el va haver de reformar aplicant la regla seguida a Lerins (la Regla de Macari). Els reis francs van protegir el monestir de Réome que es va convertir en un lloc de referència per on hi van passar grans personatges.

Réome
El monestir de Réome. Moutiers-Saint-Jean

Saint-Jean-de-Réome. Moutiers-Saint-Jean

Sant Joan de Réome

Segons la tradició, Joan de Réome era natural de les rodalies de Dijon on hauria nascut al voltant de 425 en el si d’una família acomodada, aproximadament als 20 anys d’edat es va retirar en un indret solitari (Réome, Reomaus) per viure aïllat del món, però la seva popularitat va fer que quedés envoltat de seguidors. Va recórrer alguns monestirs de la Gàl·lia per trobar la regla adient que hauria de donar sortida a la comunitat que s’havia format. Més endavant, aclaparat per la situació va fugir per refugiar-se a Lerins sense desvetllar la seva identitat fins que un viatger el va reconèixer i fou obligat a tornar a Réome. Hom li reconeix diversos episodis miraculosos, el més conegut el d’haver retornat l’aigua a un pou on habitava un basilisc que l’havia assecat. El monestir de Réome fou protegit pel rei franc Clodoveu I. Va morir en aquest monestir cap el 545, on fou enterrat i venerat.

Réome
Sant Joan de Réome
Michael Van Lochom (1629)
Bibliothèque nationale de France

Al segle IX es va adoptar la Regla de Sant Benet i al voltant del l’any 1000 Guillem de Volpiano, que va ocupar el càrrec d’abat de Réome, va intervenir en la seva reforma, tal com va fer en altres monestirs de la regió. En els segles següents la casa va aconseguir aplegar un ampli patrimoni i va emprendre la construcció d’obres d’envergadura, com ara l’església del monestir, de la primera meitat del segle XII i ara destruïda. D’aquella església hom coneix alguns detalls, com ara alguns capitells de la primera època, el portal del segle XIII conservat a The Cloisters o el gran portal esculpit que hom coneix a través d’un dibuix publicat al segle XVIII. A la segona meitat del segle XVI va patir danys a causa de les guerres (1567 i 1590). La restauració va venir amb la introducció de la congregació de Saint Maur (1631-35) que va iniciar un ambiciós projecte de reconstrucció però tot plegat va acabar amb la Revolució, la supressió del monestir i la seva venda (1797) va implicar la ràpida destrucció del gruix dels edificis i la pèrdua o dispersió dels elements més valuosos

Réome

Réome