Canònica de Saint-Étienne de Dijon
Abbaye de Saint-Étienne de Dijon / S Stephanus Divionensis

Costa d'Or

Cercador contacte

Costa d'Or

Aquesta canònica ha tingut un desenvolupament complex tant pel que fa a la pròpia institució com a les estructures edificades que, una i altres, van anar variant amb el pas del temps. L’any 411 els vàndals van ocupar Langres forçant el desplaçament temporal de la seu episcopal d’aquesta diòcesi a Dijon, un lloc més segur. Amb l’arribada dels bisbes a la ciutat es va promoure la construcció d’un conjunt catedralici format per diferents esglésies: Saint-Étienne com església episcopal, Notre-Dame i el baptisteri de Saint-Vincent. Les esglésies episcopals estaven servides per una comunitat de clergues regulars que l’habitaven seguint alguna regla pròpia tal com era habitual en les canòniques dels bisbats, més tard haurien rebut influències de les reformes de Crodegang de Metz, o del concili d’Aquisgrà del 816 (canonges aquisgranencs). A mitjan del segle XI, durant l’abadiat de Garnier de Mailly, es va remodelar tot el complex i l’església de Saint-Étienne es va reedificar al costat de l’antiga, que va canviar l’advocació per la de Saint-Médard (fou enderrocada el 1680).

S.-Étienne de Dijon
Església de Saint-Étienne de Dijon

Canonges aquisgranencs

agustinians

S.-Étienne de Dijon
Exterior del creuer
S.-Étienne de Dijon

El 1113 els canonges de Saint-Étienne van demanar l’adopció de la Regla de Sant Agustí i seguidament es van adaptar pel canvi, separant la comunitat, per una banda els canonges aquisgranencs que volien conservar el seu status fins la desaparició i per altra els nous canonges agustinians. El 1137 la ciutat de Dijon va quedar afectada per un gran incendi que va tocar de ple l’abadia de Saint-Étienne, després de la reconstrucció l’església fou beneïda de nou, el 1141. El 1510 va prendre possessió del càrrec el primer abat comendatari de la casa, Claude Husson de Tonnerre. El 1611, a sol·licitud dels canonges, el papa Pau V va secularitzar la canònica, erigint-la en col·legiata. Entre els anys 1718 i 1732 es va aixecar una nova façana neoclàssica. El 1731 es va crear la diòcesi de Dijon i aquesta església es va convertir en catedral, condició que va mantenir fins la Revolució quan fou desafectada. Quan es va recuperar la diòcesi de Dijon, el 1801, l’església de l’antiga abadia de Saint-Bénigne es va convertir en la catedral. Saint-Étienne mai va recuperar el culte i va tenir usos diversos, magatzem, borsa, cambra de comerç... i des del 2008 centre d’activitats culturals, una part de l’edifici és la seu del Museu Rude.

S.-Étienne de Dijon
Escut de Saint-Étienne de Dijon