Abadia de Saint-Pierre i Saint-Prix de Flavigny
Abbaye Saint-Pierre de Flavigny / Flaviniacum / Flavigny-sur-Ozerain

Costa d'Or

Cercador contacte

Costa d'Or

El monestir de Flavigny fou fundat el 719 per Widrad (Wideradus o Waré, ?-747) un ric propietari que en el seu testament s’autoanomena abat de Saulieu, Sancte Regine d’Alesia (ambdós al departament de Costa d’Or) i Saint-Ferréol de Besançon. Va posar la casa sota el patrocini de Saint-Prix (Priest, bisbe de Clarmont) advocació a la que el 750 s’havia afegit la de sant Pere. Magoaldus en fou el primer abat i el mateix fundador el va succeir. De la mateixa època fundacional és el priorat que es va establir a Saint-Léonard de Corbigny (Nièvre). Durant el regnat de Pipí el Breu (751-768) el monestir es va veure molt afavorit per aquest, inaugurant una època de molta prosperitat. El 866 es va portar el cos de la màrtir santa Regina des de la basílica de Sainte-Reine a aquest monestir, on seria venerat fins la Revolució reemplaçant, pel que fa al fervor popular, el culte a sant Priest. L’any 878 el papa Joan VIII va consagrar una nova església.

Flavigny
L'abadia de Flavigny
Restes de l'església

Flavigny
Abadia de Flavigny

Flavigny
Abadia de Flavigny
Accés a la cripta

El 887 el monestir fou saquejat pels normands i va viure una llarga època de decadència en la que el lloc estava governat pels bisbes d’Autun, fins el 990 quan hi va arribar un nou abat, vinculant la casa a Cluny. El 1360 Flavigny fou saquejat a causa de la guerra dels Cent Anys el que va significar un entrebanc que s’allargaria en el temps, el 1470 tindria en primer abat del règim comendatari. El 1644 hi va arribar la congregació de Saint-Maur que va emprendre grans obres de renovació del lloc que no estava en condicions d’habitabilitat, es van enderrocar estructures medievals i es van aixecar noves construccions, l’església no es va poder recuperar i el 1817 es va haver d’enderrocar en la seva pràctica totalitat. El monestir es va poder mantenir fins el 1790, quan els monjos que hi quedaven foren expulsats, les restes de la casa es van dedicar a explotació agrícola i s’hi va instal·lar una fàbrica de confits d’anís.

Flavigny
Abadia de Flavigny