Priorat de Le Villars
Prieuré du Villars / Sainte-Madeleine / Villario

Saona i Loira

Cercador contacte Facebook

Saona i Loira

El priorat de Le Villars figura esmentat per primer cop en una butlla del papa Calixt II de l’any 1119 amb motiu d’una confirmació de drets de l’abadia de Saint-Philibert de Tournus (Saona i Loira) d’on depenia. Hom desconeix molts dels detalls d’aquesta casa com establiment monàstic ocupat per una comunitat de monges benedictines, en aquest sentit s’ha suposat un origen antic, anterior a la data esmentada, i fins i tot que es tractaria d’un priorat simple de Tournus que més endavant seria ocupat per una comunitat de monges sota l’autoritat d’un prior, primer un monjo triat des de Tournus i després priors laics sota el règim de comenda.

Le Villars

Benedictines

Le Villars

Le Villars
L'atri amb el portal de l'església

Pel que fa a l’església, aquesta tenia inicialment (segle XI) una única nau, amb transsepte i tres absis semicirculars, en el segle XII s’allargaria aquella nau i s’hi afegiria una segona, adossada a l’anterior a més d’un porxo a aquesta darrera. Hom considera que aquesta segona nau tindria les funcions d’església de la comunitat de monges i la primera seria l’església parroquial. La presència per priors-monjos va perdurar mentre Tournus tenia comunitat monàstica, però el 1621 aquella abadia fou secularitzada. Des del 1610 el priorat s’havia independitzat de fet de l’abadia mare i els priors ho serien per designació externa, sota règim de comenda, en aquesta època s’estaven restaurant els desperfectes causats per les guerres de Religió. Els 1636 la comunitat es va refugiar a Mâcon fugint dels perills d’una nova guerra, després les monges es van dividir, mentre algunes van anar a Tounus altres van tornar a Le Villars fins que el 1677 va morir la darrera monja, el 1693 el priorat fou suprimit formalment.

Le Villars

Le Villars