Abadia de Saint-Philibert de Tournus
Tornutium / Abbaye Saint-Philibert de Tournus / Saint-Valérien

Saona i Loira

Cercador contacte Facebook

Saona i Loira

El lloc de Tournus existia al menys des de època romana i es va desenvolupar gràcies a la seva situació a la ribera del Saona. Aquí hi va predicar i morir el màrtir Valerià (segle II), que fou enterrat en aquest indret, posteriorment la seva tomba va esdevenir objecte de devoció. Sobre aquell lloc s’hi va fundar, ja al segle VI, un monestir dedicat al sant. El petit centre monàstic fou destruït pels àrabs el 731 i refet més endavant. El 875 el lloc fou ofert als monjos procedents de Noirmoutier (Vendée) que havien vist com la seva abadia havia quedat destruïda per una incursió normanda i que des del 836 s'havien refugiat a Saint-Philibert-de-Grad-Lieu (Loira Atlàntic) i altres llocs fins arribar a Saint-Pourçain (Alier). Carles el Calb els va lliurar l’antic monestir de Saint-Valérien a més d’altres béns a Tournus. Aquells monjos guardaven el cos del seu fundador, sant Filibert (mort cap el 685) que van transportar a Tournus. L’arribada d’aquests monjos hauria significat la coexistència temporal de dues comunitats al mateix lloc, cada una amb la seva advocació.

Tournus
Saint Philibert

Tournus
Abadia de Tournus

Tournus
Abadia de Tournus
Torre del campanar

A l'època de l'arribada de la comunitat de Noirmoutier, el monestir de Saint-Pourçain va quedar vinculat a aquest en qualitat de priorat, el més important que tenia l'abadia de Tournus. La comunitat d'aquest monestir es va refugiar entre el 945 i 947 a Saint-Pourçain a causa de les intromissions del comte Gilbert d’AutunGilbert de Chalon
(c900-956)

Comte de Chalon, Autun i Borgonya, entre altres
.
L’abadia fou destruïda per una invasió dels hongaresos (936-37) i arran d’això es va haver d’iniciar la seva reconstrucció, amb el resultat de l’edifici que encara es pot veure actualment, aquesta obra es va perllongar fins a finals del segle XII. Un incendi va afectar la casa el 1245, a causa d’això la sala capitular es va refer en aquella època.

Saint-Philibert de Tournus
Abadia de Tournus
Sant Valerià

Al segle XV es trobava en decadència, a partir del 1498 va tenir abats comendataris, que eren triats per designació reial i no es sentien vinculats amb el monestir, del que procuraven treure’n profit. El 1562 el lloc fou saquejat arran de les Guerres de Religió. L’abadia va acabar els seus dies el 1621, data en que es va suprimir, passant a esdevenir una col·legiata secular. L’edifici va patir algunes modificacions i amb la Revolució fou suprimida la canònica. L’església va recuperar el culte el 1802, amb la categoria de parròquia. Fou declarat Monument Historique (1841) i es va procedir a la seva restauració, que s’ha anat fent en diverses etapes.

Tournus
Abadia de Tournus
La galilea

Tournus
Abadia de Tournus
Decoració mural de la galilea

L’església de Tournus és un bell edifici romànic de tres naus dividides en cinc trams. Un creuer amb absidioles als braços. El presbiteri està envoltat per un deambulatori amb capelles radials, la planta d’aquesta part de l’església es repeteix a la part inferior on es troba una cripta sostinguda per columnes que la divideixen en tres naus. També es troba envoltada d’un deambulatori. Als peus de l’església es troba una àmplia galilea, amb un pis superior on es troba la capella de Saint-Michel.

Tournus
Abadia de Tournus