Centre-Val de Loira
Abadia d’Aiguevive
Abbaye d'Aiguevive / Aquaviva
< anterior Inici França Centre-Val de Loira Loir i Cher següent >

Loir i Cher

Hom creu que aquest assentament monàstic té l’origen en una primera comunitat de caire eremític reunida en un altre indret cap el 1115. El 1134 va regularitzar la seva situació integrant-se a la congregació, o potser orde, de Savigny donant forma al monestir de Fontaine-les-Blanches (Indre i Loira)Fontaine-les-Blanches
(Indre i Loira)

Monestir cistercenc des del 1147, abans pertanyia a la congregació de Savigny i s’havia desenvolupat a partir d’una comunitat de caire eremític. Actualment s’ha perdut en la seva major part, només resten alguns elements dins una propietat particular

Escut del monestir
Segons l'Armorial général de France (s XVIII)
Bibliothèque nationale de France
que el 1147 es va incorporar al Cister quan Savigny i els monestirs associats s’hi van integrar. Però una part dels membres de la comunitat, entre els quals estava Géoffroy, un dels primers fundadors, no va acceptar el canvi i van desplaçar-se prop d’Aiguevive on van rebre protecció de Garlet, senyor de MontrichardCastell de Montrichard

El castell medieval
, qui el 1147 els va fer una important donació El 1154 va poder començar la construcció del nou monestir en l’indret actual. Géoffroy va morir a Montrichard però el seu cos fou enterrat a Aiguevive.

Aiguevive
L'església de la canònica d'Aiguevive

Canonges
agustinians

Congregació
de França

Aiguevive
Dibuix de l'església d'Aiguevive
Publicada a Excursion de Saint-Aignen à Aiguevive... (1842)

Aiguevive
Abadia d'Aiguevive
Façana de l'església

Aiguevive tenia una comunitat de canonges regulars de la congregació de Sainte-Geneviève, va mantenir el règim d’abats regulars fins el 1559 quan es va adoptar el règim comendatari. Després d’haver patit els efectes d’una ocupació durant les guerres de Religió (el 1562), durant el segle XVII la casa passava per una greu decadència, com a remei, el 1673 va venir una nova comunitat enviada per la congregació de França (Sainte-Geneviève) i es va engegar la reconstrucció dels edificis monàstics. Tot plegat va acabar amb la Revolució, el 1790, després el lloc va passar a mans particulars, es va perdre el patrimoni mobiliari mentre que s’enderrocaven bona part de les construccions i s’arruïnava. Durant la segona meitat del segle XIX i el darrer quart del XX es van portar a terme obres de rehabilitació de les restes, tasca que encara no s’ha acabat.

Aiguevive
Abadia d'Aiguevive