Monestirs
Monestirs de
Centre-Val de Loira
Abadia de Saint-Florentin de Bonneval
< anterior Inici França Centre-Val de Loira Eure i Loir següent >
castellano
cercador contacte facebook

Eure i Loir

Aquest monestir hauria estat fundat per Carles de Provença (855-863, fill de Lotari I) l’any 857, aquest va donar els terrenys per aixecar-lo, a més de dotar-lo convenientment. L’església fou posada sota l’advocació de sant Marcel·lí i sant Pere. A l’abadia de Saint-Martin d'Ainay (Lió, Roine) es veneraven les relíquies dels màrtirs Florentí i Hilari, la tradició diu que aquella casa es trobava en decadència i que el 863 hi van arribar uns monjos procedents de Bonneval per redreçar l’observança i reconstruir-la. Un cop acabada la seva tasca van tornar al lloc d’origen però emportant-se una part de les santes relíquies dels màrtirs. Cap el 875 la casa de Bonneval s’havia posat sota l’advocació de sant Florentí.

Bonneval
Saint-Florentin de Bonneval
Entrada al monestir i palau abacial


BenedictinsSaint-Maur

Saint-Père-en-Vallée
Escut de l'abadia de Bonneval
Armorial général de France (1697-1709)
Bibliothèque nationale de France

Saint-Père-en-Vallée
Cripta de l'abadia de Bonneval
C. Delorme, 1817
Bibliothèque nationale de France


El 911, el monestir fou víctima dels normands que assolaren la regió amb el resultat del seu saqueig i deixant-lo sense comunitat, els monjos que no hi van morir es van dispersar. El comtes de Blois, Thibault i Eudes van refundar l’abadia, per la que el 967 obtingueren la protecció de Lotari (954-986). Durant molts anys l’abadia va gaudir d’una època de prosperitat, que es va veure estroncada el 1370 i el 1420, durant la guerra dels Cent Anys. El 1568 va tornar a patir els efectes de la guerra, questa vegada amb les de Religió. A començament del segle XVII l’abadia es trobava en plena decadència i l’observança de la Regla no es complia. Tot plegat va fer que el 1645 la casa s’afiliés a la congregació de Saint-Maur que es va encarregar que refer les diferents dependències del monestir, obra que es va portar a terme a finals d’aquell segle i començament del següent. Així va seguir fins que la Revolució va suprimir el monestir (1790), que els monjos van haver d’abandonar (el 1768 la comunitat era de 9 membres). Els immobles es van posar a la venda i el 1793 s’hi va establir una filatura de cotó, alhora que s’enderrocava l’església. El 1845 s’hi establia una colònia agrícola i el 1861 un hospital psiquiàtric, funció que encara exerceix. Hi ha restes importants de l’abadia del segle XVIII i elements de construccions anteriors.

Monasticon Gallicanum
Saint-Florentin de Bonneval
Gravat núm. 53 del Monasticon Gallicanum
Bibliothèque nationale de France

Bibliografia:
- BIGOT, V. Ed. (1875). Histoire abregée de l’abbaye de Saint-Florentin de Bonneval. Châteaudun: Henri Lecesne
- ROBIN, René (1982). L'abbaye Saint-Florentin de Bonneval. Bulletin de la Société Archéologique d'Eure-et-Loir. Núm. 92. Chatres

 


Situació:

L'abadia de Bonneval es troba al nord de Châteaudun

Baldiri B. - Novembre de 2015 / Actualitzat desembre de 2015