Centre-Val de Loira
Abadia de Saint-Père-en-Vallée. Chartres
< anterior Inici França Centre-Val de Loira Eure i Loir següent >

Eure i Loir

Una tradició diu que fou Clodoveu qui va fundar una església dedicada sant Pere a la ciutat de Chartres i que a la mort d’aquest fou dotada per la seva vídua, Clotilde. Més probable és que fos fundada a mitjan del segle VII, o poc abans, quan la reina Bathilda, esposa de Clodoveu II, li va fer una donació. Més endavant el monestir fou destruït arran de la invasió normanda que va afectar la ciutat de Chartres l’any 858. El 860 el monestir fou restaurat pel bisbe, que hi va instaurar una comunitat canonical, però a les acaballes del segle IX, o probablement el 911, el lloc fou novament saquejat pels normands que ho van tornar a destruir i va quedar abandonat fins que fou restaurat novament.

Saint-Père-en-Vallée
Saint-Père-en-Vallée, a Chartres

Prebenedictins

La torre de Saint-Père-en-Vallée

Interior de Saint-Père-en-Vallée

Cap el 930 el bisbe Aganon va reconstruir l’església de Saint-Père alhora que restaurava la comunitat de canonges, la torre massissa als peus de la nau és d’aquella època. El seu successor al cap de la diòcesi, Rainfroi, hi va introduir la Regla de Sant Benet, amb l’arribada de monjos de l’abadia de Fleury (954). L’església va patir un incendi el 1077, fet que es va tornar a repetir el 1134. El 1481, la casa es va posar sota el règim de comenda. El 1552 hom va intentar reformar-la, sense èxit, fins que el 1650 es va integrar a la congregació de Saint-Maur, qui es va encarregar de la seva restauració material. L’abadia fou suprimida amb la Revolució (1790), després l’església va passar a tenir funcions parroquials amb l’advocació de Saint-Pierre.

Escut de l'abadia de Saint-Père-en-Vallée
Armorial général de France (1697-1709)