Centre-Val de Loira
Abadia de Saint-Euverte d’Orleans
Saint-Euvert d’Orléans, Evurtius
< anterior Inici França Centre-Val de Loira Loiret següent >

Loiret

Es tracta d’una canònica agustiniana instaurada a partir l’una comunitat de canonges seculars que s’havien establert anteriorment prop del sepulcre de sant Everi (segle IV), un dels primers bisbes de la diòcesi d’Orleans. La llegenda explica que aquest personatge hauria arribat des d’Itàlia amb la finalitat d’alliberar els seus germans que estaven presoners a Orleans. En aquell moment la comunitat cristiana estava reunida per triar un nou prelat per la diòcesi, càrrec que va recaure en Everi després d’haver estat triat de manera miraculosa per un colom. Durant el seu mandat va adquirir fama de taumaturg. A la seva mort, fou enterrat en un antic cementiri romà, on poc després es va edificar una capella dedicada a Notre-Dame du Mont.

Saint-Euverte
L'església de l'abadia de Saint-Euverte d'Orleans

Canonges de
Saint-Victor

Congregació
de França

Saint-Euverte
Portada de l'església de Saint-Euverte d'Orleans

Saint-Euverte
Vista del conjunt de Saint-Euverte, ja amb funcions escolars
Postal antiga. Col·lecció particular

La tradició també explica que al segle VIII les relíquies de sant Everi foren amagades temporalment a l’església de Saint-Étienne a causa del temor d’una ocupació sarraïna. No es fins mitjans del segle IX que s’esmenta una canònica secular establerta en aquest lloc, que el 1145 va prendre el caràcter de regular segons les costums de la canònica de Saint-Victor de París. El 1147, una butlla del papa Eugeni III confirmava la nova situació i també rebia la protecció del monarca Lluís VII. També els canonges van tenir cura de cercar les relíquies de sant Everi que s’havien perdut, amagades a causa dels episodis bèl·lics que havia patit el lloc.

Sant Everi
Elecció miraculosa d'Everi com a bisbe d'Orleans
Miniatura del Speculum historiale

Saint-Euverte
L'església de Saint-Euverte d'Orleans

El 1167 l’església fou víctima d’un incendi, el que va obligar a la seva reconstrucció. El 1358 els canonges van haver d’abandonar l’abadia a causa de la guerra dels Cent Anys que va viure diferents episodis adversos, especialment el 1428 quan la casa va quedar en ruïnes. Durant el segle XVI es va repetir aquesta situació i durant els segles XVII i XVIII es treballava en la seva restauració, època en que la canònica va passar a integrar-se a la Congregació de França (1636). El 1790 fou suprimida a causa de la Revolució. L’església va mantenir per un curt espai de temps les funcions parroquials, que tenia al menys des de finals del segle XIV, però aviat l’edifici fou destinat a magatzem i fàbrica. El 1838 va passar a mans dels Pères de la Miséricorde que a mitjan del segle XIX van començar la seva restauració i el van ocupar fins el 1880. Més endavant el lloc va passar a tenir funcions escolars, que encara es mantenen.

Saint-Euverte
Planta de l'església de Saint-Euverte