Abadia de Saint-Martin de Cendras

Abbaye Saint-Martin de Cendras / Saint-Loup / Sandrassium

(Cendras, Gard)

Abadia de Cendras
Abadia de Cendras

Hom considera que l'abadia de Cendras fou fundada al segle X, tot i que el primer abat conegut d'aquesta casa, Siguinus, es troba esmentat en un document de l'any 1020. Primitivament, portava l'advocació de Saint-Loup (sant Llop, bisbe de Troyes), que més endavant fou substituïda per la de Saint-Martin. Hom coneix que el 1145 aquesta casa estava sotmesa a la jurisdicció del bisbe de Nimes.

Abadia de Cendras
Abadia de Cendras

També es troben notícies d'un robatori sacríleg perpetrat a l'església de Saint-Jean el 1328 en el que hi va participar una persona vinculada al monestir. El 1366 el papa Urbà V va sotmetre aquesta casa al monestir de Sant Víctor de Marsella. Un altre esdeveniment luctuós va esdevenir el 1480, quan a causa d'un incendi va morir l'abat i dos monjos, a més d'afectar profundament les dependències monàstiques. El 1702 l'abadia de Cendras va resultar atacada i saquejada pels camisards amb resultats molt greus per la mateixa abadia i per la comunitat. Mai es va refer d'aquell cop i el 1749 l'abadia fou suprimida, els seus béns foren venuts posteriorment arran de la Revolució. Es conserva l'església d'estructura romànica, que ha perdut bona part de la seva nau, o possiblement mai es va acabar de construir.

Abadia de Cendras
Abadia de Cendras
Abadia de Cendras
Abadia de Cendras
Abadia de Cendras
Abadia de Cendras

Bibliografia:
  • BEAUNIER, Dom (1911). Abbayes et prieurés de l'ancienne France. Vol. 4: Alby, Narbonne et Toulouse. Abbaye de Ligugé
  • CHARVET, G. (1880). Notice historique sur l’abbaye de Cendras. Bulletin du Comité de l’Art Crétien. Núm. 8. Nimes: P. Jouve
  • DEVIC, Claude; i altres (1872). Histoire générale de Languedoc. Vol. 4. Tolosa de Ll.: Privat
  • FABRE, C. (1860). Recherches historiques sur la ville d'Alais. Alais: J. Martin

Situació:
Vista aèria

Cendras és al nord d'Alès