Canònica de la catedral d'Elna

Santa Eulàlia i Santa Júlia d'Elna / Sainte-Eulalie-et-Sainte-Julie d'Elne / Sedis Elnensis / Elenensis

(Elna / Elne, Rosselló, Pirineus Orientals)

Catedral d'Elna
Catedral d'Elna

El bisbat d'Elna és força antic, el primer bisbe conegut d'aquesta diòcesi és Dominus, l'any 571. En el decurs del temps es va anar aixecant un conjunt catedralici format per diverses esglésies, que es van anar reconstruint i modificant. Aquesta església de Santa Eulàlia es troba esmentada per primer cop el 861 i seria en aquella època que s'hi instauraria una canònica aquisgranesa.

Catedral d'Elna
Catedral d'Elna

Al segle XI la canònica i la mateixa església i catedral havia caigut en decadència. El bisbe Ramon d'Empúries es va encarregar de la seva restauració, l'església seria consagrada el 1069, també va recuperar i dotar la canònica que segurament ja seria seguidora de la regla de Sant Agustí. D'altra banda, la vila de Perpinyà va anar prenent importància en detriment d'Elna, la canònica de Sant Joan el Vell d'aquella ciutat va quedar d'alguna manera vinculada a la diòcesi d'Elna. Els membres del capítol catedralici tenien també estatge a Perpinyà, un lloc considerat més segur, des del segle XIII el bisbe també hi tenia residència. Finalment, després d'haver-ho sol·licitat tant des d'Elna com des de Perpinyà, el 1601 una butlla del papa Climent VIII va autoritzar el trasllat oficial de la residència episcopal i l'any següent de la canònica, ja secularitzada.

Catedral d'Elna
Catedral d'Elna
Catedral d'Elna
Catedral d'Elna
Catedral d'Elna
Catedral d'Elna
Imatge de Voyages pittoresques et romantiques
dans l'ancienne France
(1835)
Catedral d'Elna
Catedral d'Elna
Catedral d'Elna
Catedral d'Elna
Catedral d'Elna
Catedral d'Elna
Catedral d'Elna
Catedral d'Elna
Catedral d'Elna
Catedral d'Elna
Claustre

El claustre d'Elna està format per quatre galeries que formen un quadrilàter irregular emplaçat al nord de l'església. La galeria més antiga és la que es troba a tocar de l'església i cal situar la seva construcció durant el tercer quart del segle XII, en l'època del bisbe Guillem Jordà que té el seu epitafi, amb el jacent, encastat al mur de la mateixa galeria sud. Durant la primera meitat del segle XIII es van construir les galeries de ponent i nord i no fou fins al segle XIV que es va completar amb la galeria de llevant. Malgrat que la seva construcció es va allargar molt en el temps, les galeries conserven la seva estructura romànica, el que li dona certa homogeneïtat. Hi ha constància que aquest claustre tenia una galeria superior, de la que es conserven alguns elements dispersos.

Catedral d'Elna
Catedral d'Elna