Abadia de L’Étanche
Notre-Dame de L’Étanche / Stagnum / Lestainge
< anterior Inici França Gran Est Mosa següent >

Mosa

Hom considera que aquest monestir premonstratenc fou fundat cap el 1144 pel bisbe de Verdun, Albéron de Chiny, amb el suport dels senyors de Faverolles. Sembla que originalment es tractava d’una casa doble. El cert és que el primer document de L’Étanche no es troba fins el 1157. El 1180, el papa Alexandre III confirmava la fundació i els seu béns en una butlla. Fou reformat pel que fa a la regla durant el segle XVI ja que patia una certa decadència, mai fou una casa important, però tampoc li fou aplicat el regim comendatari. Des del 1140 disposava d’un priorat a Benoite-Vaux, antic lloc de peregrinació. El 1632 i 1636 el monestir va quedar destruït i abandonat a causa de la guerra. Entre el 1743 i 1770 s va bastir una nova església. Fou suprimit amb la Revolució, quan només tenia set canonges, el 1791 fou venut i es va destinar a l’activitat agrícola. Va tornar a patir més destruccions durant la Primera Guerra Mundial. Ara es troba abandonat.

Étanche
Abadia de L'Étanche