Abadia de Belloc, o Beaulieu de Roergue

Abbaye de Beaulieu-en-Rouergue / Bellus-Locus

(Ginalhs / Ginals, Tarn i Garona)

Beaulieu de Roergue
Beaulieu de Roergue

Tot i que tradicionalment s'ha considerat el 1144 com l'any de fundació d'aquesta abadia cistercenca, realment es desconeixen els seus impulsors ni els detalls del seu establiment inicial, malgrat que s'ha arribat a considerar que fou el mateix Bernat de Claravall qui va enviar els primers monjos a Belloc, després del seu pas per aquest territori. No és fins a 1166 que es troba una donació a favor dels monjos que l'habitaven, en la mateixa data es troba el nom d’un abat, Géraud. Després sovintegen els actes d'aquesta mena.

Beaulieu de Roergue
Beaulieu de Roergue

Durant el segle XIV devia passar per una època de decadència a causa de les inestabilitats socials de l'època, després encara patiria els efectes de les guerres de Religió. Al segle XVII, sota el govern d'abats comendataris, es van portar a terme obres de construcció d'importància, però el desenvolupament de la casa fou molt limitat, quan va arribar la Revolució i el monestir fou suprimit, tenia una comunitat de, només, quatre monjos. El 1791 el lloc va passar a mans particulars i es van perdre part de les dependències, hi va haver un intent de trasllat de l'església a un altre indret, però finalment es va poder mantenir.

Finalment, el que restava de les construccions monàstiques, entre elles l'església, van quedar protegides i es van anar restaurant a partir de la segona meitat del segle XX. El 1973, el lloc va passar a la Caisse Nationale des Monuments Historiques, que el manté a càrrec seu. Es conserva l'església, que cal datar entre els segles XIII i XIV, la sala capitular del segle XIII i algunes restes de construccions anteriors, de la primera època. Al costat sud hi ha les noves dependències aixecades als segles XVII-XVIII, com ara el refetor.

Beaulieu de Roergue
Beaulieu de Roergue

Filiació de Belloc

Segons l'Originum Cisterciensium (L. Janauschek, 1877)

Abadia de Claravall (Aube)


Abadia de Beaulieu de Roergue (Tarn i Garona)) / 1144

Beaulieu de Roergue
Beaulieu de Roergue
Beaulieu de Roergue
Beaulieu de Roergue
Beaulieu de Roergue
Beaulieu de Roergue
Beaulieu de Roergue
Beaulieu de Roergue
Beaulieu de Roergue
Beaulieu de Roergue

Bibliografia:
  • ANDRAULT-SCHMITT, Claude (2014). Beaulieu-en-Rouergue (commune de Ginals), abbaye cistercienne. Congrès Archéologique de France. Monuments de Tarn-et-Garonne. París: S. F. Archéologie
  • AUBERT, Marcel; i altres (1938). Abbaye de Beaulieu. Congrès Archéologique de France. 100e session. Figeac, Cahors et Rodez. París: Picard
  • BEAUNIER, Dom (1911). Abbayes et prieurés de l'ancienne France. Vol. 4: Alby, Narbonne et Toulouse. Abbaye de Ligugé
  • DONAT, Jean (1933-34). Une abbaye cistercienne et son budget au XVIIIe siècle. Annales du Midi, núm. 179-181
  • JANAUSCHEK, Leopoldus (1877). Originum Cisterciensium. Vol. 1. Viena
  • JOUVE, Jean-Pierre; i altres (2006). L'abbaye de Beaulieu en Rouergue. Ginals: A.C.A. Beaulieu
  • SAINT-MAUR, Congregació de (1715). Gallia Christiana in provincias ecclesiasticas distributa. Vol. 1. París: Coignard

Situació:
Vista aèria

El monestir és al terme de Ginals, al nord d'aquesta població