Monestirs
Monestirs d'Occitània
Priorat de Persa
Prieuré de Perse
< anterior Inici França Occitània Avairon

següent >

castellano
contacte

Avairon

Orígens

L’església de Persa s’aixeca al lloc on hom considera que el 730 fou decapitat pels sarraïns el sant titular del temple: Hilarió. En aquest lloc s’hi havia fundat un monestir en època indeterminada. Hom sap que el 1060 fou donat a l’abadia de Conques.

Més endavant l’església va passar a tenir les funcions de parròquia, i servia a la població que s’havia aplegat al seu voltant. Al segle XV la població d’Espaiu (Espalion), on es troba l’església, es va desplaçar amb motiu de la construcció d’un nou pont sobre el riu. L’església de Persa va quedar isolada.

Persa
L'església de Persa


Benedictins

Persa
L'absis

Persa
Portada


Decadència

La comunitat monàstica va anar reduint-se en el nombre de membres que la formaven i fou secularitzada el 1537. Ara és la capella del cementiri.

L’església

Es tracta d’un petit edifici de nau única amb transsepte. La capçalera està formada per tres absis, un corresponent a la nau central i els altres dos oberts als braços del creuer.

Persa
Timpà


Persa
Pentecosta

Persa
El Sol

Persa
La Lluna


Persa
Psicòstasi (pesatge de les ànimes)

Persa
Capitell

Persa
Epifania


Decoració

L’edifici presenta una interessant decoració escultòrica de factura popular, sobretot a l’exterior. Al sud s’obre el portal de mig punt amb un timpà. Aquest representa l’escena de la Pentecosta, amb el Sol i la Lluna. A la llinda una escena del Judici Final, amb la representació de l’Infern i del Paradís. En un lloc més elevat, sobre aquesta portada es troba una Epifania. Sota el ràfec s’hi veu un ampli conjunt de modillons amb personatges i escenes fantasioses.

Persa
Àngel de l'arquivolta

Persa
Àngel de l'arquivolta


Persa
Modilló

Persa
Modilló

Persa
Centaure arquer


Bibliografia
-
Georges Gaillard. Rouergue roman. Zodiaque. La Pierre-qui-Vire, 1974
 

Situació:

Al nord de Rodés (Rodez) es troba la ciutat d'Espaliu (Espalion). Persa és a llevant d'aquest darrer lloc

Baldiri B. - Desembre de 2010 / Actualitzat abril de 2013