Provença-Alps-Costa Blava
Priorat de Saint-Michel de Frigolet
Abbaye Saint-Michel de Frigolet
< anterior Inici França Provença-Alps-Costa Blava Boques del Roine següent >

Boques del Roine

S’esmenta aquest monestir l’any 1133 en una donació efectuada al seu favor, document en el que també hi figura el nom del seu prior, Guillaume de Loubières. És possible l’existència d’un assentament eremític en aquest lloc, anterior a l’arribada de la comunitat canonical, hi ha també notícies d’una església propietat de l’abadia de Montmajor el 962 des de l’època en que aquella comunitat va encarregar-se de dessecar els aiguamolls.

Saint-Michel de Frigolet
Església neogòtica

Canonges
agustinians

Jerònims

Agustins
descalços

Premonstratencs

Capella de Saint-Michel

Església neogòtica

El 1155 el papa Adrià IV confirmava la seva pertinença al bisbe d’Avinyó. El 1316 aquesta canònica i la de Saint-Paul-de-Mausole foren unides a la de la catedral d’Avinyó, el que va comportar en la pràctica l’abandonament de la vida comunitària, situació que es va agreujar amb la guerra dels Cent Anys. El càrrec de prior de Saint-Michel es va mantenir i el 1480 la canònica fou secularitzada per Sixt IV a petició dels canonges. Aquests es van dispersar, uns van passar al capítol de la catedral d’Avinyó i altres a la col·legiata de Sainte-Marthe de Tarascon, però mantenint el priorat de Frigolet secularitzat.

Claustre de Saint-Michel de Frigolet
Architecture romane du midi de la France (1873)
Bibliothèque nationale de France

Després de patir els efectes de les guerres de Religió, el 1617 hi va arribar una comunitat de jerònims que hi va estar fins el 1662, quan el lloc fou ocupat per una nova comunitat d’agustins descalços. Aquests van mantenir aquesta casa fins la Revolució, el 1791 es va veure obligats a abandonar-la, el lloc venut i deixat en l’abandó. Després de passar per diverses mans i alguns intents poc reeixits de donar-li ús, el 1858 Père Edmond Boulbon hi instaurà una comunitat de canonges premonstratencs. El 1866 es consagrava la nova església neogòtica que té annexa l’antiga capella de Notre-Dame du Bon Remède, el 1869 obtingué el títol d’abadia i el 1873, des d’aquí establiren una nova comunitat a Santa Fe de Conques. D’època antiga es conserva l’església de Saint-Michel, amb un claustre annex, i la capella de Notre-Dame du Bon Remède.

Saint-Michel de Frigolet abans de les intervencions del segle XIX
Il·lustració publicada a Bourbon, Sant-Vitou (Saint-Victor), Frigolet